Для людей
з порушенням зору

    Новини    25 Травня 2017, 18:34
Версiя для друку


Створення конкуренції на ринку авіапослуг принесе користь як пасажирам, так і авіакомпаніям, - Володимир Омелян

25 Травня 2017, 18:34

Створення конкуренції на ринку авіапослуг принесе користь як пасажирам, так і авіакомпаніям. Про це заявив Міністр інфраструктури України Володимир Омелян під час участі у круглому столі в Американській торговельній палаті.

За словами Міністра інфраструктури, за 2016 рік у світі було перевезено 3,7 мільярди пасажирів. Із них 1 мільярд було перевезено саме бюджетними авіаперевізниками. Частка бюджетних перевізників в Європі склала 32% загальної кількості перевезених пасажирів. Загальне зростання пасажиропотоку сприяло збільшенню кількості бюджетних перевізників, зокрема, в країнах з перехідною економікою.

«Безвізовий режим відкриває нові можливості для українців подорожувати до країн ЄС. Але перепоною цьому є висока вартість авіаперевезень. Населення України 42,5 млн, при цьому, не зважаючи на рекордний ріст пасажирських авіаперевезень (приблизно +30%), всі аеропорти України обслужили лише близько 13 млн пасажирів у 2016 році. Українські пасажири надають перевагу подорожам до країн Європи через сусідні країни, саме через високу вартість авіаквитків. І це не тільки втрати аеропортів, які не використовують свій потенціал, але і втрати цілої туристичної індустрії, недоотримані прибутки готелів, ресторанів. Саме тому Україна повинна збільшити обсяги авіаперевезень шляхом лібералізації та створення сприятливих умов для залучення нових, а також стимулювання існуючих авіаперевізників на відкриття нових рейсів або збільшення кількості існуючих рейсів, що і призведе до зменшення вартості авіаперевезень», - наголосив Володимир Омелян.

За словами очільника Міністерства, Міністерство інфраструктури для стимулювання розвитку авіаційних перевезень та зниження авіаквитків започаткувало процес зниження ставок пасажирського збору для початку в ДП «МА «Бориспіль»: «Ми знижаємо ставку пасажирського збору на 24%, з 17 дол. США до 13 дол. США. Цей пасажирський збір початково становив 13 дол. США, проте у 2008 році, маючи на меті будівництво нового терміналу до ЄВРО 2012, був збільшений на 4 долари, які мали б частково покривати витрати на будівництво терміналу. ЄВРО 2012 завершилось, термінал було збудовано, проте пасажирський збір ніхто не перерахував. Відтепер знижений новий пасажирський збір буде застосовуватись до всіх авіакомпаній в аеропорту «Бориспіль».

Володимир Омелян наголосив, що це є першим кроком назустріч авіаперевізникам і пасажирам: «Після затвердження Змін до Наказу всіма зацікавленими органами, аеропорт «Бориспіль» може вносити зміни до Програми стимулювання авіаційних перевезень та презентувати їх всім авіакомпаніям. Ми раді, що після довгої паузи ініціатива Міністерства була почута і аеропорт погодився розробити програму знижок для всіх авіакомпаній. Ми підтримуємо той підхід, коли в Програмі стимулювання є можливість надавати знижки на нові рейси, але також і не забувати про авіаперевізників, які довгий час здійснюють рейси до України, оскільки вони також отримуватимуть знижки згідно об’єму перевезень. І до речі, зазначаю, що ані в Програмі, ані в Наказі ви не знайдете спеціальні умови для бюджетних авіаперевізників».

Міністр інфраструктури наголосив, що сприяння розвитку конкуренції принесе користь пасажирам і авіаперевізникам: «Пасажирськими вигодами будуть нижчі тарифи і краще обслуговування, авіаперевізники виграють від підвищення попиту».

Очільник Міністерства також зазначив, що якщо говорити саме про бюджетні авіакомпанії, то присутність таких перевізників в аеропорту із регулярними компаніями призводить до справедливого встановлення ціни на авіаквитки: «Починаючи з 2000 року, ціна квитків впала на 40% завдяки конкуренції між регулярними перевізниками та бюджетними перевізниками. Навіть потенційне оголошення рейсів бюджетними перевізниками миттєво сприяють зниженню тарифів авіакомпаніями».



ВСІ Новини