Для людей
з порушенням зору

    Новини    23 Листопада 2017, 16:43
Версiя для друку


Стан закупівель підприємствами, підпорядкованими Міністерству інфраструктури, кращий від середніх показників в Україні, - звіт Моніторингового комітету

23 Листопада 2017, 16:43

23 листопада в Міністерстві інфраструктури відбувся брифінг за участі Міністра інфраструктури України Володимира Омеляна та голови Моніторингового комітету у сфері ефективності використання державних коштів та майна при Міністерстві інфраструктури Дмитра Остапчука.

Під час брифінгу Дмитро Остапчук представив звіт щодо ефективності використання державних коштів та майна підприємствами та організаціями, підпорядкованими Міністерству інфраструктури.

Так, відповідно до звіту, в цілому стан закупівель підприємствами, підпорядкованими Міністерству інфраструктури, кращий від середніх показників в Україні. Підприємства перейшли на конкурентні закупівлі (90,4%), мають кращу середню кількість учасників на одну процедуру (2,86) та середню кількість виграних тендерів на одного переможця (3,5)

Разом з тим, показник економії по тендерних процедурах складає 5,16%, що на 15,7% менше від середнього по Україні (6,12%). Дмитро Остапчук зазначив, що це обумовлено великою кількістю закупівель в автомобільній галузі та, особливо, залізничній галузі, де загальна економія дуже мала.

«Міністерство жодним чином не втручається в роботу Моніторингового комітету. Це наша базова домовленість. Є правда. Часом вона приємна, часом – неприємна, але вона є», - наголосив Міністр інфраструктури, - «Міністерство інфраструктури разом з підпорядкованими підприємствами та організаціями здійснюють близько 23% всіх державних закупівель. Показник конкурентності закупівель і відсутності монополії у нас на 30−50% вище, ніж середній по державі».

«З тривожних моментів, які насправді хвилюють, це те, що найгірші показники отримала «Укрзалізниця». Це об’єктивно відображає, як стан «Укрзалізниці», так і ефективність її «реформи». Ситуацію слід кардинально виправляти. Часи, коли окремі фірми утворили монополію, поділили ринок і  безконтрольно вигравали і виграють тендери за завищеними цінами, повинні піти в небуття. Але наразі чітко і однозначно можна стверджувати, що те, що відбувається при закупівлях в «Укрзалізниці», далеке від конкуренції, ефективності, державних інтересів», - наголосив очільник Міністерства, - «Реформа «Укрзалізниці» можлива лише при якісній зміні менеджменту. Є.Кравцову так і не дали сформувати якісну команду. Ви знаєте мою публічну позицію щодо окремих членів правління. Вона не змінилися. Я щиро вважаю, що їм не місце в команді. «Укрзалізниця» в дуже поганому стані. Нам необхідна кардинальна швидка реформа».

«Неприємним моментом також, безумовно, є не до кінця прозора ситуація з окремими тендерами по ремонту доріг. Ми сподіваємося, що конкуренція буде підвищена при збереженні високої якості», - додав Володимир Омелян.

Очільник Міністерства також заявив, що багато зусиль Міністерства та Моніторингового комітету було спрямовано на переведення закупівель, які здійснюються ПАТ ДАК, в систему ProZorro: «Я вдячний Моніторинговому комітету, який разом з громадськими організаціями зміг це зробити якісно і фахово. Всі тендерні процедури проводяться виключно в системі ProZorro».

Член Моніторингового комітету Дмитро Булатов зазначив, формат Моніторингового комітету було запропоновано  для 10 центральних органів виконавчої влади: «Ми це пропонували протягом останніх двох років. Моніторинговий комітет був запущений лише в Міністерстві інфраструктури, і поки що жоден центральний орган виконавчої влади, у тому числі й оборонна сфера, не використовують системну аналітику для того, щоб показати, що справді відбувається в галузі. Тому ми дуже вдячні Міністру Володимиру Омеляну за те, що він на це погодився. Це складна річ. Це річ, яка викликає на нього вогонь, деяку критику. Але ми дякуємо. Це добрий прецедент, це добрий приклад».

 

Довідково:

Моніторинговий комітет щодо ефективності використання державних коштів та майна при Міністерстві інфраструктури України створено в квітні цього року.

Моніторинговий комітет – постійно діючий дорадчий орган, основною метою діяльності якого є забезпечення більш поглибленого контролю з боку керівництва Мінінфраструктури та громадськості за дотриманням підприємствами, установами та організаціями, що належать до сфери управління Міністерства, їх філіями та відокремленими підрозділами, а також акціонерними товариствами, функції з управління корпоративними правами щодо яких здійснює Мінінфраструктури, вимог чинного законодавства в аспектах створення і підтримання прозорих, недискримінаційних, конкурентних і відкритих процесів щодо:

  • державних закупівель;
  • використання публічних коштів;
  • розпорядження державним майном;
  • відкритих кадрових конкурсів/відборів кандидатів на керівні посади підприємств Мінінфраструктури;
  • моніторингу декларацій посадових осіб підприємств Мінінфраструктури, які мають подавати свої декларації у відповідності до вимог Закону України «Про запобігання корупції».

До складу Моніторингового комітету входить 24 особи.

Це представники низки громадських організацій, а саме: ГО «Громадська ініціатива «Антикорупційний монітор», ГО «Разом проти корупції», ГО «Трансперенсі Інтернешнл Україна», приватна установа «Університет «Київська школа економіки», ГО «Залізниця без корупції», ГО «Центр політичних студій та аналітики «Ейдос», CoST Україна, ГО «Розумна країна».

Моніторинговий комітет працює у підкомітетах за підгалузевими спрямуваннями по видах транспорту.

Щомісячно проводяться підсумкові зібрання, на яких доводяться результати роботи по підкомітетах, результати реагування Міністерства та інших зацікавлених учасників на виявлені факти порушень в діяльності підвідомчих МІУ структурах та формуються плани подальшої роботи.

За результатами зібрань формується аналітично-довідковий матеріал для керівництва Міністерства з метою забезпечення їх поінформованості та можливості своєчасного адекватного реагування на виявлені недоліки.



ВСІ Новини