Для людей
з порушенням зору

    Новини    13 Травня 2020, 09:57
Версiя для друку


ЄІБ надає Харкову 10 млн євро кредиту на оновлення тролейбусного парку, - Наталія Форсюк

13 Травня 2020, 09:57

Європейський інвестиційний банк надає кредит у розмірі 10 мільйонів євро на придбання 49 нових тролейбусів для Харкова. Це прискорить оновлення автопарку екологічним та енергоефективним електротранспортом у місті. Новий рухомий склад дозволить 1,4 млн жителям міста скористатися перевагами більш екологічної та енергоефективної транспортної інфраструктури. Це стане можливим завдяки участі Харкова у проєкті ЄІБ «Міський громадський транспорт України», який реалізується спільно з Міністерством інфраструктури України.

Проєкт UUPTP – це рамковий кредит на 200 мільйонів євро для фінансування громадського транспорту в 11-ти містах України. Реалізація проєкту «Міський громадський транспорт України» сприяє скороченню кількості ДТП завдяки стимулюванню переходу від приватних автомобілів до громадського транспорту та зменшенню кількості транспортних пересадок у сільській місцевості. Додаткова технічна допомога, фінансована ЄС, у рамках цього проєкту допомагає Міністерству інфраструктури та містам-учасникам реструктуризувати та модернізувати сферу міського громадського транспорту України та сприяє поступовому наближенню до технічних нормативів, які б відповідали чинним стандартам ЄС.

«Нашим пріоритетом є сталі, довготривалі рішення заради комфорту та безпеки громадян. Підвищення якості громадського транспорту дозволить зменшити затори, а також зробить транспортну інфраструктуру більш екологічною для жителів Харкова, другого найбільшого міста країни», – зазначає Жан-Ерік де Загон, голова представництва Європейського інвестиційного банку в Україні.

Європейський інвестиційний банк є партнером України у фінансуванні інфраструктури громадського транспорту з 2007 р. За цей час ЄІБ уклав з Україною фінансових угод на суму понад €2 млрд на різні проєкти транспортної інфраструктури в межах країни. Екологічно чистий, безпечний, сталий електротранспорт та пов'язана з ним транспортна інфраструктура є головним пріоритетом банку ЄС.

«Ми прагнемо прискорити переорієнтацію міст з автотранспорту на електротранспорт, оскільки це корисно не лише для довкілля, а й для безпеки перевезень та скорочення витрат. Спільними зусиллями ЄІБ, міністерства та місцевої влади ми надали черговий поштовх до енергоефективності в інфраструктурі громадського транспорту», – розповідає Наталія Форсюк, заступниця Міністра інфраструктури України.

Після проведення тендеру переможцем визначено ДП «Автоскладальний завод №1» ПАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс», яке має поставити Харкову 49 тролейбусів. Нова партія включатиме 12 двосекційних та 37 односекційних тролейбусів, один із яких має запас автономного ходу не менше 20-ти кілометрів. Ці низькопідлогові тролейбуси забезпечать легкий доступ до користування міським громадським транспортом людям похилого віку, людям з інвалідністю та пасажирам з дитячими візочками. 

12 травня 2020 у місті Харкові підписано контракт на постачання нових тролейбусів.
«Сьогодні ми підписали угоду на придбання 49 нових тролейбусів за рахунок залучених кредитних коштів Європейського інвестиційного банку. Впровадження цього Проєкту дозволить нам підвищити комфорт і безпеку пасажирських перевезень, надасть можливість перевезення пасажирів з обмеженими фізичними можливостями та дозволить покращити екологічний стан міста. Що є одним із основних кроків виконання Плану дій зі сталого енергетичного розвитку і клімату Харкова, покликаного до 2030 р. скоротити в місті викиди СО2 не менше ніж на 30%», – наголошує Євгеній Водовозов, заступник Харківського міського голови з питань інфраструктури міста.

 

Довідкова інформація

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) – державна фінансово-кредитна установа Європейського Союзу. ЄІБ працює в Україні з 2007 року. Банк ЄС прагне підтримати Україну та допомогти створити умови, необхідні для досягнення економічної стабільності. На поточний момент ЄІБ надав Україні позик на загальну суму 6,4 млрд євро. Найважливіші сфери кредитування ЄІБ в Україні – це соціальна та економічна інфраструктура, транспорт та сполучення, розвиток місцевого приватного сектору, енергоефективність, боротьба проти наслідків змін клімату та інновації. Більше інформації: https://www.eib.org/en/projects/regions/eastern-neighbours/ukraine/index.htm



ВСІ Новини