Для людей
з порушенням зору

    Новини    18 Червня 2021, 14:26
Версiя для друку


Перший вихід Укравтодору на ринок єврооблігацій: досягнута рекордно низька для України процентна ставка у доларах США

18 Червня 2021, 14:26
Державне агентство автомобільних доріг України вперше у своїй історії випустило єврооблігації під державні гарантії. Випуск було здійснено на основному майданчику Лондонської фондової біржі. Було розміщено 700 млн доларів США під 6,25 % на строк 7 років.
Знакова подія, яка засвідчує — уряду України та Великому будівництву довіряють міжнародні інвестори
  • вчора Укравтодор провів розміщення єврооблігацій для фінансування програми Велике будівництво, досягнувши рекордно низької ставки купона серед усіх випусків українських суверенних і квазі-суверенних єврооблігацій, деномінованих в доларах США, за історію Незалежності України;
  • Укравтодор є першим, окрім Міністерства фінансів України, центральним органом виконавчої влади, що виходить на міжнародні ринки єврооблігацій;
  • мапа міжнародних інвесторів зосереджується у трьох основних регіонах та країнах: Велика Британія — 41 %, Континентальна Європа — 28 % та США — 28 %.
«У ході розміщення Укравтодор отримав заявок на майже 2,4 млрд доларів США від понад 140 інвесторів, що більше ніж втричі перевищило запланований обсяг випуску, а тому продемонструвало значний інтерес з боку глобального фінансового ринку, підтвердило довіру до України як держави, і до великих інфраструктурних проєктів, зокрема.
Це той момент, коли ми можемо бути певні — ми рухаємось правильним шляхом, адже тут нас оцінюють не емоціями чи здогадками, а інвестиціями. Я пишаюсь тим, що в останні роки Укравтодор стає першопрохідцем як у сфері залучення міжнародних коштів, так і у напрямі реформування галузі та попередження корупції» — розповідає Олександр Кубраков, Міністр інфраструктури України.
Організатори випуску єврооблігацій: спільні букранери та спільні лід-менеджери — J.P. Morgan та Dragon Capital, ко-менеджер — АТ «УкрЕксімбанк». Юридичні радники — White & Case LLP, Linklaters LLP, AVELLUM, Sayenko Kharenko.
На що будуть спрямовані кошти?
За ці кошти буде профінансовано роботи з оновлення та будівництва 770 км державних доріг, а також будівництво Запорізьких мостів. Зокрема йдеться про:
▪ оновлення дороги Київ — Харків — Довжанський (у Харківській області) — зокрема, і обходу Харкова;
▪ оновлення дороги Стрий — Ізварине (у Кіровоградській і Тернопільській областях);
▪ оновлення дороги Виступовичі — Житомир — Могилів-Подільський (у Вінницькій області)
▪ оновлення дороги Золотоноша — Черкаси — Сміла — Умань (у Черкаській області)
Світова практика:
Залучення коштів під державні гарантії (кредити, облігації) — один із основних способів запустити масштабні інфраструктурні зміни.
 
Федеральна адміністрація швидкісних доріг США використовує облігації як інструмент залучення коштів на утримання доріг, яких в країні чимало. Так, у 1992 році для підтримки та розвитку системи доріг в США випустили облігації на суму в 47 млрд доларів. Їх продовжують активно використовувати і зараз.
Європарламент вважає випусків облігацій та інших позик для фінансування інфраструктурних проєктів не тільки прийнятною, але і рекомендованою практикою.


ВСІ Новини