Для людей
з порушенням зору

    Новини    16 Лютого 2016, 10:02
Версiя для друку


З 16 лютого Міністерство інфраструктури відкрило навігацію по Дніпру

16 Лютого 2016, 10:02

Міністерство інфраструктури України відкриває навігацію на деяких судноплавних гідротехнічних спорудах і внутрішніх водних шляхах річки Дніпро майже на 3 тижні раніше звичайного терміну. За інформацією фахівців Укргідрометцентру погодні умови на сьогодні сприяють зазначеному рішенню. Відповідний наказ від 12.02.2016 №36 щодо відкриття навігації по Дніпру видано Державною службою України з безпеки на транспорті.

Крім погодних умов, дострокове відкриття навігації стало можливим завдяки оперативному виконанню державним підприємством «Укрводшлях» відповідних міжнавігаційних робіт з технічного обслуговування та ремонту судноплавних гідротехнічних споруд на р. Дніпро. Міністерство інфраструктури й надалі буде здійснювати заходи для максимального збільшення термінів навігації.

Зокрема, навігація по річці Дніпро розпочалась з 8:00 16 лютого на ділянці від Херсона до Каховської ГЕС (Каховський шлюз), 17 лютого навігація по Дніпру буде відкрита на ділянці від Каховської ГЕС до Дніпровської ГЕС (Запорізький РГС), 18 лютого – на ділянці від Дніпровської ГЕС до Дніпродзержинської ГЕС (Дніпродзержинський шлюз), 10-11 березня – на двох ділянках від Дніпродзержинської ГЕС до Кременчуцької ГЕС і від Кременчуцької до Канівської ГЕС (Кременчуцький і Канівський шлюзи), 16 березня – на ділянці від Канівської ГЕС до Київської ГЕС (Київський шлюз).

Такий крок міністерство здійснило на прохання вітчизняних судноплавних компаній з метою розширити логістичні можливості перевізників та зменшити навантаження на автомобільні шляхи України. Так, наприклад, тільки компанія «Нібулон» протягом 15.02-10.03.2016 планує загальний обсяг перевезень річковим транспортом близько 34 тис. т. вантажів.

За даними Річкової інформаційної служби водних шляхів України кількість суднопроходів (рейсів) по річці Дніпро в період навігації 2015 року збільшилася, порівняно з аналогічним періодом 2014 року, на 14% – до 6280 суден.

 

 

Довідка

Міністерство інфраструктури формує державну політику в галузі річкового транспорту. Ключовими завданнями відомства в цьому напрямку є відновлення судноплавства по Дніпру та підвищення конкурентоспроможності внутрішніх водних шляхів у порівнянні з іншими видами транспорту. З цією метою в Міністерстві розробили проект Закону «Про внутрішній водний транспорт», який вже зареєстровано у ВРУ. Новий Закон забезпечить ефективне утримання річкової інфраструктури та рівний доступ до неї всіх операторів. Він також спростить процедури контролю суден на внутрішніх водних шляхах і приведе українське законодавство у відповідність до європейських норм. Створена наказом Міністерства Робоча група працює над розробкою концептуальних підходів до обчислення річкового збору, який планується спрямувати на утримання річкових водних шляхів, будівництво, реконструкцію, модернізацію і ремонт стратегічних об’єктів інфраструктури, підтримання гарантованих габаритів суднового ходу на річкових водних шляхах тощо.



ВСІ Новини