Для людей
з порушенням зору

    Новини    20 Лютого 2018, 14:05
Версiя для друку


Спільна заява – Транспорт: активізація співробітництва між Україною та Європейським Союзом

20 Лютого 2018, 14:05

20 лютого 2018 року

Сьогодні в Києві відбувся перший Транспортний Діалог високого рівня Україна – ЄС. Українську сторону представив Міністр інфраструктури України Володимир Омелян. З боку Європейської Комісії участь у заході взяв Генеральний директор з питань мобільності та транспорту Хенрік Хололей. Під час зустрічі було детально обговорено питання двостороннього співробітництва у сфері транспорту між Україною та ЄС. Обидві сторони підкреслили необхідність прискорення реформ в Україні в рамках виконання Угоди про асоціацію, зокрема схвалення парламентом прогресивного законодавства у сфері транспорту. Окремо було наголошено на якнайшвидшому схваленні Урядом Національної транспортної стратегії до 2030 року.

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян зазначив:

«Наша мета – створити нову Україну завдяки розбудові сучасної інфраструктури. Дякую нашим європейським партнерам за стабільну та системну допомогу, як технічну, так і фінансову, з метою реформування транспортного сектора України та наближення норм національного законодавства до вимог Європейського Союзу. Якщо говорити глобально, ми прагнемо до формування єдиної українсько-європейської транспортної системи. Конструктивний діалог, а також прогрес України на шляху здійснення реформ є запорукою успіху в цьому процесі. Україна за підтримки ЄС здійснює реальний рух уперед у сфері транспорту та інфраструктури».

Хенрік Хололей зазначив:

«Ми прагнемо покращити транспортне сполучення між ЄС та Україною з метою забезпечення розвитку торгівлі, залучення інвестицій, створення нових робочих місць та збалансованого економічного зростання. На сьогодні цей перший діалог є важливим кроком на шляху до досягнення вказаних цілей і поглиблення відносин у сфері транспорту між ЄС та Україною. Ми з нетерпінням чекаємо наступного діалогу, щоб сприяти реалізації Національної транспортної стратегії України».

Двостороннє обговорення охопило широке коло тем. Сторони зійшлися на думці щодо важливості розвитку цифрових інфраструктур та інтелектуальних транспортних систем, необхідності підвищення безпеки дорожнього руху та зосередженні уваги на екологічності транспортного сектора в майбутньому без шкоди для безпеки. Зважаючи на динамічне зростання авіаційної сфери в Україні, було підкреслено важливість підписання Угоди про спільний авіаційний простір між Україною та Європейським Союзом, а також підвищення авіаційної безпеки, зокрема, в частині посилення нагляду за дотриманням авіаперевізниками, зареєстрованими в Україні, установлених вимог.

Обидві сторони привітали підписання в листопаді 2017 року документа високого рівня між Україною і ЄС про поширення індикативних карт Європейської транспортної мережі TEN-T на Україну. З огляду на роль, яку відіграють внутрішні водні шляхи в Україні, сторони домовились розглянути включення внутрішніх водних шляхів України до TEN-T, а також про координацію зусиль щодо вирішення складних питань у цьому секторі. Обидві сторони привітали ініціативи Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) щодо інвестування в транспортну інфраструктуру України, зокрема у завершення будівництва Бескидського залізничного тунелю. Такі ініціативи сприяють мобільності і діловій активності населення.

У рамках зустрічі також було наголошено на необхідності якнайшвидшого схвалення законопроектів, спрямованих на європейську інтеграцію України в галузі транспорту, для подальшого виконання зобов'язань України в рамках Угоди про асоціацію.

Сторони відзначили важливість діяльності центру швидкого реагування на кіберзлочини та дійшли згоди щодо посилення співпраці у сфері кібербезпеки. 



ВСІ Новини