Для людей
з порушенням зору

    Оголошення    25 Жовтня 2018, 11:29
Версiя для друку


Інформація щодо отримання автомобільними перевізниками сертифікатів відповідності на автобуси, перед поданням документів на участь у конкурсі з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування

25 Жовтня 2018, 11:29

У зв’язку з надходженням численних звернень автомобільних перевізників та громадськості до Мінінфраструктури щодо неможливості отримання сертифікатів відповідності в органах сертифікації у зв’язку з посиланням останніми на відсутність законних підстав видачі таких сертифікатів, повідомляємо.

Абзацом першим частини другої статті 44 Закону України «Про автомобільний транспорт» (далі – Закон) визначено, що до обов’язкових умов конкурсу для перевезення пасажирів належить визначена органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування (далі – Організатори перевезень) обґрунтована структура парку автобусів, що працюватимуть на маршруті загального користування, за пасажиромісткістю, класом, технічними та екологічними показниками.

Абзацом п’ятим частини другої статті 45 Закону передбачено, що до участі в конкурсі не допускаються автомобільні перевізники які, передбачають використовувати на маршрутах автобуси, переобладнані з вантажних транспортних засобів.

У Додатку 1 до Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 03.12.2008 №1081 (далі – Порядок проведення конкурсу), зазначено, що разом із заявою автомобільним перевізником-претендентом на участь у конкурсі, подаються відомості про автобуси, які будуть використовуватися на маршруті, разом з копіями сертифікатів відповідності та екологічності.

Крім того, для досягнення мети зазначеної у пункті 5 Порядку проведення конкурсу, а саме:

– реалізації основних напрямів розвитку галузі автомобільного транспорту;

– створенні безпечних умов для перевезення пасажирів автомобільним транспортом;

– покращенні якості та доступності пасажирських перевезень;

– створенні конкурентного середовища;

– забезпеченні оновлення рухомого складу;

– підвищенні рівня безпеки перевезень пасажирів;

– забезпеченні виконання соціально значущих перевезень, 

вимоги до транспортного засобу повинні встановлюватися виключно Організаторами перевезень виходячи із необхідних умов організації перевезень пасажирів, екологічного стану місцевості та економічної доцільності застосування певного парку транспортних засобів.

При наявності у пакеті документів для участі у конкурсі сертифікатів відповідності, організатори перевезень зможуть перевірити відповідність транспортного засобу визначеним ними вимогам.

Водночас статтею 2-1 Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів» встановлено, що екологічні норми, методи випробувань, позначення рівня екологічних норм, процедури підтримання відповідного екологічного рівня колісних транспортних засобів протягом всього терміну їх експлуатації визначаються згідно з особливостями конструкції транспортних засобів відповідно до Угоди про прийняття єдиних технічних приписів для колісних транспортних засобів, предметів обладнання та частин, які можуть бути встановлені та/або використані на колісних транспортних засобах, і про умови взаємного визнання офіційних затверджень, виданих на основі цих приписів, укладеної у 1958 році, з поправками 1995 року, та доданих до неї Правил Європейської економічної комісії ООН у порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади у сфері транспорту, дорожнього господарства, туризму та інфраструктури.

Статтею 3 цього ж Закону визначено, що документом, який засвідчує відповідність транспортних засобів вимогам технічних регламентів та національних стандартів, є сертифікат або інший документ про підтвердження відповідності, виданий згідно із законодавством України, що вказує, якому саме рівню екологічних норм відповідає за конструкцією транспортний засіб.

Наголошуємо, що підтвердити відсутність переобладнання та визначити пасажиромісткість, клас, технічні та екологічні показники автобусу на момент проведення конкурсу можливо лише після проведення випробувань та оцінки відповідності (процедури сертифікації).

За результатами проведення цієї процедури органом із сертифікації видається сертифікат відповідності, у якому зазначаються відповідність транспортного засобу показникам: пасажиромісткості, класу, технічного стану, переобладнані, не переобладнанні, або відповідність певному нормативу, або правилу та екологічні транспортного засобу.

Отже Організатори перевезень під час проведення конкурсу повинні чітко визначити пасажиромісткість, клас, технічну відповідність та екологічність транспортного засобу, який необхідно залучити для пасажирських перевезень.

Звертаємо увагу, що відповідно до Порядку затвердження конструкції транспортних засобів, їх частин та обладнання, затвердженого наказом Мінінфраструктури від 17.08.2012 № 521, сертифікати відповідності, видані державною системою сертифікації «УкрСЕПРО», або сертифікати відповідності щодо індивідуального затвердження колісного транспортного засобу, підтверджують тільки, що даний транспортний засіб може бути зареєстровано і допущено до участі у дорожньому русі на дорогах загального користування.

Зазначені вище сертифікати відповідності можуть використовуватись для підтвердження відповідності транспортних засобів для здійснення перевезень пасажирів вимогам визначеним Організаторами перевезень, але не обов’язково у повному обсязі.

Також необхідно враховувати, що в державній системі сертифікації «УкрСЕПРО» термін дії сертифікатів був обмежений, тому в разі закінчення терміну не може бути залучений до перевірки відповідності транспортного засобу.

Отже Організатори перевезень під час вивчення цих сертифікатів відповідності повинні враховувати не лише їх наявність, а і зазначену в них інформацію, чи підтверджують вони відповідність транспортного засобу встановленим вимогам або ні.

Стосовно повноважень проведення сертифікації транспортних засобів повідомляємо, що відповідно до підпункту 3 пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 09.06.2011 № 738 «Деякі питання сертифікації транспортних засобів, їх частин та обладнання» сертифікат відповідності видається виробником або його уповноваженим представником - резидентом України на кожний транспортний засіб або партію обладнання, тип яких відповідає вимогам єдиних технічних приписів, що підтверджується сертифікатом типу транспортного засобу або обладнання, а також уповноваженими органами або органами із сертифікації, акредитованими відповідно до законодавства, призначеними Міністерством інфраструктури (з переліком органів із сертифікації можна ознайомитись за посиланням https://mtu.gov.ua/content/perelik-priznachenih-organiv-iz-sertifikacii-kolisnih-transportnih-zasobiv.html та https://mtu.gov.ua/content/perelik-priznachenih-tehnichnih-sluzhb-vid-ukraini-za-pravilami-eek-oon.html ), на кожний новий транспортний засіб або партію обладнання, які відповідає вимогам єдиних технічних приписів, але відповідність типу яких не підтверджена сертифікатом типу транспортного засобу або обладнання, а також на ті, що були у користуванні.

Таким чином, Організатори перевезень під час публікації оголошень про проведення конкурсу повинні встановити вимоги до пасажиромісткості, класу, технічних та екологічних показників автобусу, у т. ч. вимог до автобусів, які повинні бути пристосовані для перевезення осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, а автомобільні перевізники повинні звернутись до органів сертифікації на предмет проведення добровільної сертифікації автобусів на предмет підтвердження відповідності параметрів автобусів, що подаються для участі у конкурсі, встановленим Організаторами перевезень вимог.

У разі якщо перевізник-претендент подає на конкурс автобуси виготовлені з 01.01.2016, а оригінали сертифікатів відповідності на ці автобуси вилучені сервісними центрами Міністерства внутрішніх справ України, як підстава для їх реєстрації, такому перевізнику-претенденту необхідно звернутись до органу сертифікації, який видав такі сертифікати для отримання їх дублікатів для їх подальшого подання на конкурс.».



ВСІ Оголошення