Для людей
з порушенням зору

    Новини    4 Квітня 2019, 14:34
Версiя для друку


У квітні 2019 стартують науково-дослідні експедиції Держгідрографії та НАН України

4 Квітня 2019, 14:34

 Державна установа «Держгідрографія» запускає четверту науково-дослідну експедицію з відновлення океанографічної бази даних. Рішення було прийнято на першому в 2019 році засіданні науково-технічної ради Держгідрографії. Наразі спеціалісти анонсують шість науково-дослідних експедицій у морському регіоні та на внутрішніх водних шляхах України в поточному році.

Нагадаємо, у 2018 році Держгідрографія спільно з державною установою «Науковий гідрофізичний центр Національної академії наук України» розробили проект науково-дослідної програми з відновлення океанографічної бази даних України. Мета програми – океанографічне і гідрографічне вивчення морського і річкового середовища в інтересах підвищення ефективності навігаційно-гідрографічного забезпечення безпеки судноплавства та створення спільного банку цифрових океанографічних даних Міністерства інфраструктури/Морської адміністрації України та НАН України.

«У 2018 році Держгідрографія взяла курс на відновлення науково-дослідної діяльності та провела три комплексних експедиції з вивчення морського і річкового середовища. У 2019 ми продовжимо роботу в цьому напрямі та готуємося до проведення одразу шести науково-дослідних експедицій у рамках спільного проекту з Гідрофізичним центром НАН України. - коментує рішення науково-технічної ради Держгідрографії її керівник Олександр Щипцов. -Вчені четвертої комплексної морської науково-дослідної експедиції вивчатимуть українську частину р. Дунай від портопункту Кілія до порту Ізмаїл. Дослідження стартують вже наприкінці квітня. Результати всіх шести експедицій ляжуть в основу океанографічної бази даних і стануть безцінним матеріалом для удосконалення діяльності Держгідрографії з навігаційної безпеки судноплавства України».

 В рамках другої експедиції спеціалісти Держгідрографії та Гідрофізичного центру НАН України в травні проведуть комплексні річкові науково-дослідні експедиції в акваторії Кам’янського водосховища річки Дніпро, у т.ч. водного району Дніпродзержинські ворота.

 Спеціалісти зазначають, що третя експедиція буде океанографічною. У липні учасники досліджень працюватимуть на гідрологічному полігоні «Північний» від порту Чорноморськ до Тендрівської затоки та гідрологічному полігоні «Південний» від порту Одеса до підходів до р. Дунай.

 Четвертим місцем для комплексних морських науково-дослідних робіт обрано акваторію Одеської банки (Одеська затока) та підходи Аджалицького лиману (морського порту Южний), які проводитимуться в серпні.

 Океанографічні дослідження вчені проведуть у вересні на Бузько-Дніпровському лиманському каналі (від 1 до 4 коліна БДЛК, морська частина) та Херсонському морському каналі (від 1 до 3 коліна ХМК).

 Завершальною, шостою експедицією в жовтні 2019 року стане річкова науково-дослідна експедиція в акваторії Дніпровського водосховища.

 Упродовж поточного року учасники науково-дослідних експедицій проведуть цілу низку досліджень. Йдеться про:

1)    площадну гідрографічну зйомку акваторій;

2)    виявлення на дні та у водній товщі об’єктів природного і штучного походження, у тому числі підводних потенційно небезпечних об’єктів;

3)    визначення географічних координат та розмірів знайдених об’єктів;

4)    побудову 3D схем інтенсивності відбитого сигналу;

5)    проведення гідроакустичної зйомки, виявлення об’єктів природного та штучного походження на дні;

6)    обстеження навігаційних небезпек;

7)    дослідження режиму течій на поверхні та на глибинах;

8)    вимірювання і прогнозування й вимірювання водного рівня;

9)    вимірювання та вивчення фізичних характеристик води (температури, щільності, оптичних і гідроакустичних властивостей);

10)   проведення геологічних досліджень.

 Довідково:Державна установа «Держгідрографія» спільно з Науковим гідрофізичним центром НАН України розробила проект програми вивчення морського середовища та внутрішніх водних шляхів на п’ять років, яка сприятиме підвищенню безпеки судноплавства в територіальному морі України та її внутрішніх водних шляхах.

 



ВСІ Новини