Для людей
з порушенням зору

    Новини    4 Квітня 2019, 20:01
Версiя для друку


Ми маємо продовжити реформу Укрзалізниці, - Володимир Омелян

4 Квітня 2019, 20:01

Ми маємо продовжити реформу Укрзалізниці і розраховуємо на підтримку Світового Банку у цьому питанні. Про це 4 квітня 2019 року заявив Міністр інфраструктури Володимир Омелян під час зустрічі із представниками Світового Банку та АТ «Укрзалізниця».

Сторони обговорили стан та перспективи розвитку Укрзалізниці, зокрема, у частині управління активами компанії та пріоритизації інвестицій, а також лібералізацію ринку залізничних перевезень.

Володимир Омелян наголосив на необхідності рішучих дій з реформування галузі: «Ми не можемо чекати, поки новий законопроект про залізничний транспорт буде проголосований парламентом. Вже цього року ми запускаємо приватну тягу на залізниці. Ми вже маємо гарний прогрес та досвід на регіональній залізниці у Львові і хочемо поширити цей досвід на всю Україну».

Міністр інфраструктури також зазначив, що не менш важливим є вдосконалення тарифної політики: «Ми б хотіли мати системний підхід до тарифної політики. У нас все ще кроссубсидування пасажирських та вантажних перевезень. Для того, щоб провести тарифну політику та мати гарний сервіс одночасно, ми повинні мати підтримку Уряду. У той же час, ми маємо посилювати наш діалог з муніципальною владою, щоб зберегти приміське сполучення. Такі перевезення мають покращуватися та розвиватися за умови співфінансування місцевими владами», - підкреслив Володимир Омелян.

Очільник Міністерства проінформував представників Світового Банку про значний інтерес з боку потенційних інвесторів до пілотних проектів з концесії вокзалів: «У першу чергу, це стосується  залізничних вокзалів Києва, Львова та Миколаєва, де муніципальна влада та бізнес готові до концесії. Я також думаю, що це гарне рішення для Укрзалізниці. Наша мета, щоб вокзали перетворились у зручні хаби із громадським простором та всіма необхідним зручностями. Розвиток залізничних вокзалів на умовах державно-приватного партнерства - це те, над чим вже зараз працює команда Міністерства спільно з європейськими експертами та Командою підтримки реформ. Я вдячний донорам за підтримку в залученні технічної допомоги для реалізації цих проектів».

Володимир Омелян також попросив Світовий Банк додатково проаналізувати процедуру закупівель Укрзалізниці, щоб гарантувати їх прозорість та справжню конкуренцію.

У свою чергу, представники Світового Банку повідомили, що  експерти Банку працюють над стратегією реформування Укрзалізниці, приділяючи особливу увагу питанням підвищення операційної ефективності, якості послуг, мінімізації та нівелюванню ризиків лібералізації ринку.



ВСІ Новини