Для людей
з порушенням зору

    Новини    22 Травня 2019, 14:22
Версiя для друку


Відбулась Міністерська конференція щодо спільного морського порядку денного для Чорного моря

22 Травня 2019, 14:22

21 травня 2019 року у м. Бухарест (Румунія) відбулась Міністерська конференція щодо спільного морського порядку денного для Чорного моря.  Участь у заході взяв заступник Міністра інфраструктури України з питань європейської інтеграції Віктор Довгань.

Конференцію відкрив комісар ЄС з питань навколишнього середовища, морського судноплавства та рибальства Карменю Велла. Також участь у конференції взяли представники міністерств Грузії, Республіки Молдова, Республіки Болгарії, Турецької Республіки, Республіки Хорватія та представники Європейського інвестиційного банку, Європейського банку реконструкції та розвитку Республіка Молдова.

Віктор Довгань під час виступу відзначив, що ухвалення Декларації міністрів щодо затвердження Спільного морського порядку денного для Чорного моря є важливим кроком.  Україна зацікавлена у стимулюванні розбудови портової інфраструктури та використанні потенціалу портів Чорного моря. Вироблення узгоджених рішень, реалізація яких спрямовується на розвиток багатостороннього економічного співробітництва в регіоні Чорного моря, є спільним завданням. Основні пріоритети співпраці полягають у модернізації морської інфраструктури, відновленні флоту, покращенні якості послуг у морських портах, створення конкурентних умов, удосконаленні діючого законодавства стосовно розвитку морської галузі. У Чорноморському регіоні пріоритетними є такі інфраструктурні проекти, як: розвиток контейнерно-фідерного сполучення між портами Поті / Батумі − Одеса – Констанца; організація контрейлерних перевезень у напрямку Азія – Каспійське море – Азербайджан – Грузія – Чорне море – Румунія/Україна та у зворотному напрямку.

Заступник Міністра наголосив, що беручи до уваги тісні економічні зв'язки між Україною та Грузією, а також прагнення до поглиблення економічних зв'язків з Румунією і  тенденцію  зростання транзитних перевезень вантажів між країнами, розвиток контейнерно-фідерного сполучення між портами України та портами країн Чорноморського регіону та впровадження контрейлерних перевезень між Європою і Азією є доцільним. Наразі Україною та Грузією готується Спільне звернення до Президента Європейської Комісії щодо фінансової підтримки вищезазначених проектів. Зазначено також, що збереження та стале використання водних біоресурсів, розвиток аквакультури і боротьба з незаконним, непідзвітним та нерегульованим рибальством є важливим напрямком для поглиблення співробітництва і реалізації спільних проектів. Україна готова долучитися до реалізації чорноморських ініціатив у рамках міжнародного права та взаємоповаги всіх учасників діалогу. Віктор Довгань висловив сподівання, що спільними зусиллями всіх країн-учасниць буде  досягнуто нашої спільної мети - створення безпечного, екологічно чистого морського сполучення між портами Чорного моря, яке з'єднає Європу з Азією.

Україна продовжуватиме активне та конструктивне співробітництво у напрямку спільного морського порядку денного на Чорному морі та підтримуватиме його реалізацію.



ВСІ Новини