Для людей
з порушенням зору

    Новини    31 Травня 2019, 11:52
Версiя для друку


У червні 2019 року відбудеться оголошення конкурентного та прозорого конкурсу на концесію портів Ольвія та Херсон, - Володимир Омелян

31 Травня 2019, 11:52

У червні 2019 року, після затвердження тендерної документації, відбудеться оголошення конкурентного та прозорого конкурсу на концесію портів Ольвія та Херсон. Про це заявив Міністр інфраструктури Володимир Омелян сьогодні, 31 травня 2019 року, під час круглого столу «Проекти державно-приватного партнерства в морських портах України», який відбувається в рамках Українського портового форуму 2019 у м. Одеса.

Учать у заході також беруть керівник сектору інфраструктури Європейського Банку Реконструкції та Розвитку в Україні Марк Магалецький, старший спеціаліст з інвестицій Міжнародної Фінансової Корпорації Олег Кудашов, голова проектного офісу SPILNO при Міністерстві інфраструктури Тарас Бойчук, представники бізнесу.

Міністр інфраструктури привітав учасників заходу та відзначив незмінність курсу Міністерства інфраструктури щодо реалізації концесійних проектів: «Я вітаю всіх вас на заході, спрямованому на сприяння залученню приватного сектора в розвиток інфраструктури морських портів України. Ми прагнемо підготувати та структурувати проекти ДПП у відповідності до найкращих міжнародних практик та суворо дотримуватися правил. Це дозволить покращити інвестиційну привабливість України, а інвестори отримають впевненість у рішенні прийти і подати свою заявку, ставши нашими стратегічними, довгостроковими партнерами. Хочу підкреслити, що незважаючи на політичні зміни в країні, позиція Міністерства інфраструктури щодо впровадження механізму ДПП залишається незмінною - ми прагнемо залучити кращі практики провідних приватних компаній у державний сектор, а також їх ресурси та досвід, щоб зробити Україну відкритою для компаній з світовою репутацією та новими технологіями».

Володимир Омелян подякував іноземним партнерам та закликав бізнес до співпраці у проектах державно-приватного партнерства: «Важливо відзначити, що високий попит на модернізацію інфраструктури і залучення приватних інвесторів через ДПП підтримується на найвищому політичному рівні. Більш того, успішна реалізація концесійних проектів є одним із основних зобов'язань Уряду відповідно до Меморандуму МВФ. Ми дуже вдячні за спільні зусилля ЄБРР, МФК, команди Міністерства інфраструктури України та Офісу проекту «SPILNO» за підготовку та проведення двох концесійних проектів, спрямованих на розширення, модернізацію та ефективне функціонування портів Ольвія та Херсон. Це дозволить збільшити вантажопотік портів і істотно вплине на економічний розвиток України. Мені дуже приємно бачити сьогодні серед присутніх велику кількість високоповажних гостей. Це доводить, що на сьогоднішній день досягнуто значного прогресу і є великий інтерес. На сьогодні проекти знаходяться на стадії затвердження тендерної документації. Умови тендерних пілотних проектів, розроблені Тендерною комісією, узгоджені з Міністерством економічного розвитку і торгівлі та Міністерством фінансів України, мають бути затверджені на найближчому засіданні Кабінету Міністрів. Наступним кроком після затвердження тендерної документації стане оголошення рівного, конкурентного та прозорого конкурсу, відкритого як для українських, так і для міжнародних інвесторів. Ми очікуємо оголошення тендеру у червні 2019 року», - заявив Міністр інфраструктури.

Міністр підкреслив, що метою форуму є не тільки інформування щодо прогресу проектів, а й отримання відгуків та пропозицій потенційних учасників з коментарями щодо тендерної документації з метою побудови прибуткового співробітництва для обох сторін. Міністерство інфраструктури працює над тим, щоб портові концесії не тільки успішно реалізовувалися, але і могли служити доказом здатності України проводити якісну підготовку проекту. Володимир Омелян зазначив, що законодавча база, яка лежить в основі державно-приватного партнерства, змінюється: «Проекти повинні будуть відповідати цій нормативної еволюції. Ми очікуємо, що ініційований урядом проект закону про концесії № 8125, який в даний час готується до другого читання, отримає підтримку членів парламенту», - заявив Міністр інфраструктури.

Володимир Омелян, коментуючи перспективи проекту концесії порту Ольвії, закликав зацікавлені сторони до взаємовигідного діалогу: «Для того, щоб цей проект був успішний, зараз тривають переговори з областю та містом. Я би хотів, щоб ми підійшли до взаємовигідного шляху вирішення всіх наявних питань».



ВСІ Новини