Для людей
з порушенням зору

    Новини    11 Липня 2019, 15:50
Версiя для друку


Юрій Лавренюк взяв участь у Першому Інвестиційному форумі Східного партнерства

11 Липня 2019, 15:50

11 липня 2019 заступник Міністра інфраструктури Юрій Лавренюк взяв участь у Першому Інвестиційному форумі Східного партнерства, що проходить у місті Батумі, Грузія.

Участь у форумі взяли: Президент Європейської ради Дональд Туск, Міністри країн-членів ЄС та країн Східного партнерства, політичні лідери, представники міжнародних організацій, громадськості тощо. Загалом понад 500 учасників.

Під час свого виступу Юрій Лавренюк зазначив, що даний форум проходить у важливий період, після підписання Угоди щодо розширення карт TEN-T з країнами Східного партнерства та затвердженим ЄС та Світовим банком Індикативним інвестиційним планом TEN-T: «Ці два документи створюють унікальні можливості для залучення значних інвестицій в транспортну інфраструктуру як України, так і країн учасниць Східного партнерства. Минулого року Україна стала членом транс’європейської транспортної мережі TEN-T і тепер транспортні кордони ЄС завершуються не на західному кордоні України, а на східному. Слід також зазначити, що Індикативний план дій TEN-T включає 39 українських проектів, які підготовлені відповідно до міжнародних стандартів і вже знаходяться в стадії реалізації».

Юрій Лавренюк повідомив, що Міністерством інфраструктури разом із європейськими партнерами та експертами було розроблено Національну транспортну стратегію України до 2030 року «Drive Ukraine 2030», метою якої є створення конкурентоспроможної, ефективної, інноваційної та екологічної транспортної системи

«Для реалізації Національної транспортної стратегії України Міністерством інфраструктури вже розроблено план дій на період 2019-2021 рр. Зазначений план включає більше 100 проектів у всіх секторах транспорту на загальну суму інвестицій у 4,5 млрд євро», - повідомив заступник Міністра.

Юрій Лавренюк також наголосив, що на сьогоднішній день Україна готується до реалізації механізму державно-приватного партнерства в формі концесії для залучення інвестицій у транспорту галузь України і ефективного управління державними активами: «В цьому році Мінінфраструктури проведе концесійні конкурси двох пілотних проектів - це концесія морського порту Ольвія та Херсон. Дані проекти плануються на довготермінову перспективу 30-35 років і передбачають не тільки експлуатацію існуючих потужностей, а й можливість розвитку портової інфраструктури. Також, в стадії підготовки документів знаходяться ще два проекти – це концесія залізнично-поромного комплексу в морському порту Чорноморськ та концесія морського порту Південний».

Заступник Міністра також зазначив, що окрім концесійних проектів у портовій галузі, Міністерство інфраструктури відпрацьовує концесійні проекти у дорожній сфері, а саме кільцевої дороги навколо м. Київ і дороги «Львів - Краковець», та концесію залізничних вокзалів і станцій.

Окрему увагу під час виступу було приділено розвитку річкової галузі та міжнародного водного коридору Е-40, який повинен з’єднати Балтійське море з Чорним, пролягаючи через території Польщі, Білорусі та України. Заступник Міністра зазначив, що за минулий рік обсяг перевезень по річці Дніпро у порівнянні до 2017 року збільшився на 22,4% - до 10 млн тонн. Окрім того, Міністерством інфраструктури вже реалізуються проекти з капітального ремонту шлюзів Дніпровського каскаду та днопоглиблення річок Прип’ять та Дніпро, що дозволить збільшити вантажопотік по українським річкам та залучити нові компанії на ринок.

Юрій Лавренюк подякував  Європейській Комісії за сталу підтримку України та зазначив, що Україна високо цінує розширення мережі TEN-T до країн Східного партнерства.

«Я впевнений, що сьогоднішній форум сприятиме поліпшенню транспортних зв’язків та  послужить додатковим імпульсом у розвитку торгово-економічних та конструктивних відносин між країнами-учасниками Східного партнерства», - підсумував заступник Міністра.



ВСІ Новини