Для людей
з порушенням зору

    Новини    3 Жовтня 2019, 16:25
Версiя для друку


Основним завданням подальшої співпраці між Україною та Республікою Білорусь є реалізація проекту Е-40, - Владислав Криклій

3 Жовтня 2019, 16:25

Основним завданням подальшої співпраці між Україною та Республікою Білорусь є розвиток судноплавства на річках Прип'ять і Дніпро, в тому числі в рамках реалізації проекту Е-40. Про це заявив Міністр інфраструктури Владислав Криклій сьогодні, 3 жовтня 2019 року, на брифінгу за підсумками двосторонньої зустрічі з Міністром транспорту та комунікацій Білорусі Олексієм Авраменком. Зустріч відбулась у м. Житомир в рамках Другого форуму регіонів України та Республіки Білорусь.

Сторони зазначили, що йдеться про розширення співпраці між країнами у сфері транспорту. Одним із пріоритетних напрямків співробітництва є забезпечення умов для здійснення транзитних перевезень вантажів водним транспортом по території України. Владислав Криклій пiдкреслив, що розвиток річкового сполучення Е-40 є одним із пріоритетів Президента України, Прем’єр-міністра і Уряду: «Ми маємо спільну мету і всі шанси змінювати геополітичну ситуацію, реалізовувати той інфраструктурний потенціал, який через законодавчі неврегулювання, через відсутність транспортного коридору в останній час був нереалізований. Переконаний, що обидві сторони від цього виграють».

У свою чергу, Олексій Авраменко зазначив, що Міністерство транспорту і комунікацій Республіки Білорусь підписало інвестиційний договір з інвестором щодо будівництва порту в Нижніх Жарах: «Сьогодні ми обговорювали, як поступово будемо рухатися у питанні забезпечення глибин річки Дніпро по українській території, що безумовно є дуже важливим для Республіки Білорусь і для подальшого розвитку водного транспорту. Сподіваюсь, ті кроки, що ми намітили, найближчим часом будуть реалізовані і ми надамо значну динаміку в частині розвитку транспортних послуг і товарообміну між нашими країнами».

Також у рамках Форуму проект водного шляху Е-40 обговорено під час круглого столу «Розвиток річного судноплавства на ріках Дніпро та Прип’ять». Міністр інфраструктури України Владислав Криклій відзначив, що за підрахунками експертів відновлення E-40 дозволить перевозити між Україною і Білоруссю додаткових чотири мільйони тонн вантажів щорічно: «E-40 забезпечить значну економію часу для перевізників в Центральній і Східній Європі. Участь в європейській ініціативі щодо відродження Е-40 є одним із першочергових завдань щодо розвитку річкового транспорту та логістики в цілому», - заявив Міністр інфраструктури. Міністр інфраструктури наголосив, що зараз українською стороною буде проводитись техніко-економічне обґрунтування та вивчатись питання екології. «Ми розуміємо, що найкращі результати будуть досягнуті, якщо річкове сполучення запрацює у трьох країнах – Україна, Білорусь та Польща. Тоді ми зможемо забезпечити зв'язок між Балтійським та Чорним морем і ситуація в транспортних маршрутах зміниться кардинально».

Україна співпрацює з Європейською Комісією та міжнародними організаціями з питань розвитку внутрішніх водних шляхів та гармонізації законодавства. Міністр інфраструктури наголосив, що ключові іноземні партнери підтримують реформу внутрішнього водного транспорту в Україні та очікують прийняття секторального закону, який імплементує ряд директив ЄС відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС: «У вересні 2019 року було зареєстровано у Верховній Раді України законопроект, який стане фундаментом для розвитку судноплавства на річках України», - зазначив Міністр.

Владислав Криклій також зауважив, що під час зустрічі було обговорено та узгоджено графік подальших кроків і щодо інших галузей транспорту, визначено чіткі пріоритети та поставлено дедлайни: «Перш за все – це лібералізація автоперевезень. Бiлорусь - наш добрий та надійний партнер і ми маємо однакові погляди на ці речі. Також обговорено питання співпраці наших залізниць. Нам необхідно збільшувати і нарощувати оборотність вагонів. Ми маємо позитивні результати і динаміку зростання транспортних потоків в залізничній сфері. Окремо обговорили результати та позитивну динаміку роботи потягу «чотирьох столиць» і визначили, що будемо спільно працювати, щоб спростити механізм перевірки документів при транзиті для іноземних громадян», - зазначив Владислав Криклій.



ВСІ Новини