Для людей
з порушенням зору

    Новини    4 Грудня 2019, 13:55
Версiя для друку


Металургійні шлаки та інші відходи виробництва використовуватимуться у дорожніх роботах, - Владислав Криклій

4 Грудня 2019, 13:55

Ми маємо впроваджувати інноваційні матеріали та технології в дорожньому будівництві. Металургійні шлаки, золи виносу використовуватимуться у дорожніх роботах вже найближчим часом. Про це заявив Міністр інфраструктури Владислав Криклій, коментуючи ухвалене Урядом розпорядження Кабінету Міністрів України «Щодо застосування відходів виробництва в дорожньому будівництві».

«Таке рішення Уряду, зокрема,  дозволяє позбавитись залежності від імпорту з Російської Федерації будівельних матеріалів, зокрема, бітуму. Це  також дозволить економити кошти під час дорожніх робіт, якість при цьому буде належною», - зазначив Владислав Криклій.

«Вже напрацьовано базу нормативно-технічних документів, що враховує як вітчизняний, так і європейський досвід у цьому питанні. Ці норми регламентують вимоги до технологічних процесів та складових дорожнього бетону, головною з яких є застосування виключно високоякісного портландцементу, а також безпосередньо металургійних шлаків», - підкреслив Міністр інфраструктури.

Відтепер під час здійснення публічних закупівель робіт з будівництва та послуг з поточного ремонту автомобільних доріг загального користування обов’язково передбачатиметься застосування нецінового критерію «Заходи із захисту довкілля» з питомою його вагою не менше 10%. В договорах на будівництво, поточний ремонт автомобільних доріг загального користування в Запорізькій, Донецькій, Луганській, Дніпропетровській, Миколаївській, Кіровоградській областях передбачатиметься використання відходів виробництва (металургійних шлаків, зол виносу тощо), що відповідають нормативним документам з питань екологічного маркування та декларації.

На сьогодні ціновий критерій залишався єдиним критерієм, що застосовується замовниками виконання ремонтно-будівельних робіт на автомобільних дорогах загального користування для визначення підрядних організацій.

Таке рішення має покращити екологічну ситуацію – відходи не забруднюватимуть навколишнє середовище, а «працюватимуть» на користь суспільства.



ВСІ Новини