Для людей
з порушенням зору

    Новини    16 Грудня 2019, 11:49
Версiя для друку


Інвестуючи в інфраструктуру в Україні: стратегічна реформа управління життєвим циклом інфраструктурних проектів

16 Грудня 2019, 11:49

Передумовою ефективного функціонування й зростання національної економіки є високий рівень розвитку її інфраструктури. Будівництво, модернізація, оновлення та експлуатація об'єктів інфраструктури, спрямованих на задоволення основних потреб населення, має стратегічний характер, оскільки охоплює транспортний сектор, житлово-комунальне господарство, освіту, охорону здоров'я, тощо.

13 грудня Міністерство інфраструктури України разом з проектом ЄС «Допомога органам влади України в удосконаленні менеджменту циклом інфраструктурного проекту» (МЦІП), представило стратегію та комплексний План дій щодо реформування управління життєвим циклом інфраструктурних проектів в Україні. Імплементація Стратегії дозволить вдосконалити управління життєвим циклом інфраструктурного проекту, усунути перешкоди для ефективного планування, підготовки і реалізації цих проєктів у відповідності з найкращими міжнародними та європейськими практиками. Це не тільки допоможе Україні розумно інвестувати 6 мільярдів євро, які вже були обіцяні Європейським Союзом, але й забезпечити, щоб побудовані інфраструктурні проекти відповідали найвищим стандартам якості, та сприяли прагненням українського народу до тіснішої європейської інтеграції.

Представництво Європейського Союзу в Україні запевнило у партнерстві та підтримці всеосяжної програми реформ, оголошеної Міністерством інфраструктури України. Міністерство розвитку громад та територій України, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Міністерство фінансів України також підтримують реформи, що уможливлять будівництво інфраструктури світового рівня в Україні.

Зважаючи на консенсус ключових органів влади та значну фінансову та технічну підтримку,

Міністерство інфраструктури України надало рекомендації Кабінету Міністрів України  ухвалити Комплексний План дій щодо реалізації Стратегії реформи управління життєвим циклом інфраструктурних проектів в Україні на 2020-2024 роки.

Завдяки реалізації Стратегії у галузі транспорту буде досягнуто наступні результати:

•  безпечніша та більш якісна інфраструктура та послуги;

•  залучення значних інвестицій від міжнародних партнерів та приватних інвесторів;

•  скорочення часу, необхідного для будівництва інфраструктурних проектів;

• контроль за перевищенням вартості будівництва за рахунок кращого планування та конкурентоспроможного прозорого процесу закупівель;

•  прискорення інтеграції інфраструктурних систем України з системами європейських країн;

•  підвищення професійної кваліфікація відповідальних суб'єктів будівельної галузі та органів влади;

•  підвищення прозорості та передбачуваності реалізації інфраструктурних проектів.

Заступник Міністра Інфраструктури Наталія Форсюк зазначила: «Будівництво та модернізація, об'єктів транспортної інфраструктури є передумовою для економічного зростання держави але це потребує залучення значних обсягів інвестицій. Інвесторам потрібні прозорі, чіткі умови реалізації інфраструктурних проєктів. Результати проекту «Допомога органам влади України в удосконаленні менеджменту циклом інфраструктурного проекту» дозволять нам покращити інвестиційний клімат в Україні, як у сфері транспорту, так і в інших галузях та запровадити європейські принципи та підходи до реалізації інфраструктурних проєктів».

Еббі Адхімі, керівник  проекту ЄС «Допомога українській владі для вдосконалення управління інфраструктурним циклом» додав: «Європейський Союз разом з його банками виділили 6 мільярдів євро для інвестицій в інфраструктурні проекти в Україні. Більшість цих коштів ще не використані, бо спочатку ми повинні переконатися, що наявні кошти вкладаються ефективно та на благо населення. Вміння правильно визначати пріоритетність інфраструктурних проектів, щоб забезпечити найкраще співвідношення ціни та якості - є основою Плану дій щодо реалізації стратегії реформи управління життєвим циклом інфраструктурних проектів в Україні на 2020-2024 роки».

Йоханнес Баур, керівник напрямку «Економічна співпраця, енергетика, інфраструктура та навколишнє середовище» Представництва ЄС в Україні сказав: «Ми сподіваємось, що Стратегію та План дій, що були сьогодні представлені, Кабінет Міністрів України дуже швидко прийме, а потім так само швидко реалізує» 

Комплексний План дій щодо реалізації Стратегії реформи управління життєвим циклом інфраструктурних проектів в Україні на 2020-2024 роки було розроблено Міністерством інфраструктури України за підтримки проекта ЄС «Допомога органам влади України в удосконаленні менеджменту циклом інфраструктурного проекту».

План дій українською доступний тут , англійська версія доступна для перегляду тут.



ВСІ Новини