Для людей
з порушенням зору

    Новини    27 Січня 2020, 15:10
Версiя для друку


Цьогоріч державна програма безпеки передбачає 3, 2 млрд гривень, – Владислав Криклій

27 Січня 2020, 15:10

 Цьогоріч державна програма безпеки передбачає 3, 2 млрд гривень. Про це заявив Міністр інфраструктури України Владислав Криклій під час презентації планів роботи Укравтодору «Дороги UA 2020» сьогодні, 27 січня 2020 року. Презентація відбулась під головуванням Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука. У заході взяв участь голова Державного агентства автомобільних доріг України Олександр Кубраков.

«Наша стратегічна мета – з’єднати українців якісними та безпечними дорогами. Рекордне фінансування дорожнього будівництва у 2020 році дозволить відновити рекордну кількість кілометрів доріг. Водночас, ремонтуючи та будуючи автошляхи, ми повинні перш за все дбати про безпеку людей. Дороги мають вести до рідних і близьких, до прибутків у бізнесі, до туристичних магнітів, а не до лікування травм від ДТП», – заявив Владислав Криклій.

Очільник Міністерства повідомив, що у 2019 році в Україні сталось близько 160 тисяч ДТП, у яких було травмовано більше 32 тисяч осіб, а соціально-економічні втрати України від ДТП склали 68, 9 млрд грн, що дорівнює майже 2 % ВВП. За його словами, ситуацію мала б покращити державна програма безпеки, яка існує з 2018 року. 5% Дорожнього фонду йде на фінансування цієї програми. Однак стан її виконання був незадовільний: 2018 рік – 0% (передбачалось 2, 6 млрд гривень), 2019 рік – 38 % (передбачалось 2, 7 млрд гривень).

«Цьогоріч державна програма безпеки передбачає 3, 2 млрд гривень і наша команда виконає її. Завдання зниження аварійності на 30% – ключова ціль Міністерства інфраструктури, передбачене програмою діяльністю Уряду. Для цього у 2020 році будуємо інфраструктуру безпеки, запроваджуємо нові стандарти під час облаштування пішохідних переходів, розв’язок та інших об’єктів. Видатки – 1, 5 млрд грн», – наголосив Владислав Криклій.

Міністр інфраструктури України проінформував, що передбачено побудувати та облаштувати 35 розв’язок кільцевого типу, 20 різнорівневих пішохідних переходів, 500 пішохідних переходів  у місцях з найбільшою концентрацією ДТП, автономне освітлення 500 пішохідних переходів. Також буде ліквідовано 16 місць концентрації ДТП, встановлено дорожні знаки з підсвіткою та сигнальними лампами, облаштовано нерегульовані пішохідні об’єкти світлофорами «на вимогу».

«Ми запроваджуємо автоматичну фіксацію порушень ПДД. В тестовому режимі система почне працювати у березні 2020 року. Для цього вже придбано центр автоматизованої обробки даних, програмне забезпечення, 30 комплексів автоматичної фіксації порушень. 250 комплексів автоматичної фіксації порушень впродовж 2020 року будуть встановлені  на дорогах державного значення. Залучаємо міста до розміщення автофіксації на міських шляхах», – підкреслив Владислав Криклій.

Очільник Міністерства зауважив, що важливою новацією є інтелектуальна транспортна система як елемент системи безпеки на дорогах: «Розробляємо інформаційну систему моніторингу безпеки дорожнього  руху. Автоматичний габаритно-ваговий контроль у 2020 році перейде до повноцінного функціонування. Для цього ми проводимо сертифікацію пілотних WiM-комплексів, запровадження обміну інформацією Укртрансбезпека – МВС, тестування роботи Центру обробки даних. 25 WiM  будуть встановлені на дорогах державного значення».

Міністр інфраструктури України наголосив, що автошлях и мають бути не тільки якісними, а й безпечними: «Я вдячний народним депутатам за підтриманий у 2019 році закон, який запроваджує аудит безпеки доріг. На всіх стадіях – проектування доріг, будівництва чи ремонту, а також під час експлуатації доріг – здійснюватиметься аудит безпеки. Це дозволить впровадити стандарти безпеки доріг та зменшити соціальні та матеріальні втрат від ДТП. План початку реалізації такий: 2020 рік – підготовка підзаконних актів та створення системи незалежного аудиту безпеки, 2021 – старт для міжнародних доріг, 2022 – старт для національних доріг», – заявив Владислав Криклій.

За його словами, Міністерство інфраструктури залучає підтримку МФО для того, щоб міста могли долучитись до впровадження локальних безпекових програм. У 2020 році реалізується проєкт підвищення безпеки автомобільних доріг в містах України, який фінансується містами спільно з ЄІБ та ЄБРР на загальну суму 177 млн євро. ЄІБ і ЄБРР  виділяють по 75 млн євро, ще 27 млн євро – власні кошти міст. До реалізації проєкту долучені Київ, Одеса, Харків, Кам'янець-Подільськ, Дніпро, Львів. За ці кошти міста облаштовують інфраструктуру безпеки: системи зниження швидкості біля шкіл, велодоріжки, пішохідні переходи тощо. Наші партнери готові розширити фінансування та долучити нові міста України, як тільки почнеться виконання проєкту. Можливе також додаткове виділення ще 50 млн євро від ЄІБ і 75 млн євро від ЄБРР.

«Безпечні дороги сшиватимуть Україну, а наша команда працюватиме над тим, щоб Україна наблизилась до показників країн ЄС за рівнем безпеки дорожнього руху», – наголосив Владислав Криклій.  

 



ВСІ Новини