Для людей
з порушенням зору

    Новини    20 Лютого 2020, 15:50
Версiя для друку


Міністерство інфраструктури України усуває дискримінаційні умови в авіаційній сфері

20 Лютого 2020, 15:50

Уже шість місяців авіаційна галузь, зокрема регіональні аеропорти як суб’єкти господарювання, функціонують в умовах дискримінаційної тарифної політики, що суперечить стратегії розвитку регіональних аеропортів України.

Рішенням Міністерства інфраструктури 4 червня 2019 року встановлено дві ставки плати за аеронавігаційне обслуговування на підході та в районі аеродрому: 411 і 210 євро. Перша прийнята для всіх аеропортів за винятком одного, а друга – удвічі нижча – прийнята спеціально для Міжнародного аеропорту «Бориспіль». Це призвело до здорожчання послуг з аеронавігаційного обслуговування в регіональних аеропортах, створення окремих переваг для одних учасників ринку за рахунок інших.

Міністерство інфраструктури України повертає справедливий рівень ставки плати за аеронавігаційне обслуговування на підході та в районі аеродрому, який діяв до червня минулого року і чітко розрахований за принципами Євроконтролю. Обґрунтованість нової ставки – єдиної для всіх аеропортів по всій країні – підтверджена Центральним бюро маршрутних зборів Євроконтролю. Окрім цього, Міністерство інфраструктури України провело консультації в органах державної влади із користувачами повітряного простору та іншими учасниками авіаційного ринку.

Нова ставка плати за аеронавігацію для всіх аеропортів, які не користувались пільговими тарифами, знижується. Таким чином міністерство встановлює рівні правила на ринку авіаційних послуг та усуває порушення законодавства на вимогу Антимонопольного комітету України. Ситуації, в якій для одного суб’єкта господарювання держава створює окремі переваги і погіршує умови для діяльності інших, - більше не буде.

Нова ставка на підході та в районі аеродрому підвищить привабливість українських аеропортів та сприятиме залученню більшої кількості рейсів, зокрема й нових авіакомпаній. Це пожвавить вітчизняний ринок авіаційних перевезень, від чого виграють усі – й учасники ринку, й авіапасажири.

Наразі в країні діють ставки, які не забезпечують компенсацію національної бази витрат для послуг з аеронавігації.

Політика, яку проводить Мінінфраструктури, заснована на міжнародних зобов’язаннях України. Перегляд ставок відбувається у суворій відповідності до правил і принципів Євроконтролю та ІСАО. Ставки ґрунтуються на співвідношенні національної бази витрат до загальної кількості одиниць обслуговування. Євроконтроль проаналізував і підтвердив плановий обсяг витрат провайдера, необхідних для забезпечення безперебійного функціонування та модернізації аеронавігаційної системи України.

Окремо зазначимо, що перегляд ставок плати за аеронавігаціне обслуговування фактично не вплине на вартість авіаквитків. За відкритою інформацією учасників ринку та міжнародних авіаційних організацій, вартість послуг за аеронавігаційне обслуговування у кінцевій вартості квитка складає не більше 3%, що становитиме від 0,1 до 1 євро для пасажира. Принагідно зауважимо, що зниження плати за аеронавігаційне сполучення в районі на підході до аеродрому аеропорту «Бориспіль» з червня 2019 року ніяк не позначилося на вартості квитків.



ВСІ Новини