Для людей
з порушенням зору

    Новини    23 Червня 2020, 14:17
Версiя для друку


Результати дослідження проб на вміст радіонуклідів у донних відкладах на річці Прип'яті свідчать, що проведення робіт з ремонтного черпання не несе небезпеки для довкілля - Дмитро Абрамович

23 Червня 2020, 14:17

На виконання домовленостей, укладених між Президентом України Володимиром Зеленським та Президентом Республіки Білорусь Олександром Лукашенком, українська сторона має провести роботи з ремонтного черпання на річці Прип'ять, необхідні для відновлення повноцінного суднового руху. З метою дотримання норм екологічної та радіаційної безпеки проводились забори проб на усіх ділянках, де заплановані роботи, результати яких оголошено сьогодні, 23 червня 2020 року. Результати свідчать, що небезпеки немає. Про це повідомив перший заступник Міністра інфраструктури України Дмитро Абрамович у ході робочої наради щодо забезпечення дотримання вимог природоохоронного законодавства під час проведення ремонтного черпання на річці Прип’ять.

“Безпека людей – наш пріоритет. Внутрішні водні шляхи не виключення. Річка Прип’ять є важливою частиною судноплавної мережі України, яка сполучає нашу державу з Республікою Білорусь і може перетворитись у важливу ланку міжнародних мультимодальних перевезень з країн Європи через річку Дніпро до портів Чорного моря. Річкові перевезення – не лише найдешевший спосіб доставки вантажів, але один з найбільш екологічних. Тому всі необхідні вимоги при здійсненні ремчерпання мають бути дотримані”, - відмітив Дмитро Абрамович.

Відтак, державним підприємством “Адміністрація морських портів України” було проведено тендер на поточне ремонтне черпання на українській ділянці річки Прип’ять із забезпеченням глибин на судновому ходу на рівні 1,6 метра. На замовлення виконавця черпальних робіт, ДСП “Екоцентр” здійснив забір проб донних відкладів на запланованих місцях проведення робіт. Для посилення радіаційної безпеки та через безпосередню близькість до Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, перед початком робіт були проведені необхідні дослідження на вміст радіонуклідів у донних відкладах. Аналіз результатів проведених робіт свідчить, що зафіксовані концентрації радіонуклідів у донних відкладах не можуть призвести до погіршення радіаційної обстановки при проведенні робіт з ремчерпання. За радіаційно-гігієнічної оцінкою донні відклади можуть бути використані для всіх видів будівництва без обмежень.

Крім цього, ДСП “Екоцентр” буде здійснювати контроль за якістю води у річці Прип'ять протягом усього терміну проведення ремонтного черпання. Мета ремонтного черпання – видалення з суднового ходу ґрунту, розташованого над заданим рівнем проектного дна, та підтримання габаритів суднового ходу. Це роботи з технічного обслуговування діючих судноплавних шляхів, які покликані усувати перешкоди для судноплавства і мають здійснюватися регулярно з метою їх утримання в належному стані. Ремчерпання на Прип'яті регулярно проводилося як до аварії на ЧАЕС, так і після неї. Участь у робочій нараді також взяли представники ДП “Адміністрація морських портів України”, Державного агентства України з управління зоною відчуження, ДСП “Екоцентр” та представники громадських рад при Міністерстві екології а природних ресурсів та Державному агентстві з управління Зоною відчуження Довідково: 4 жовтня 2019 року в рамках участі у Другому форумі регіонів України та Білорусі Президент України Володимир Зеленський та Президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко уклали домовленості, згідно з якими у 2020 році українська сторона має провести ремонтне черпання на річках Прип'ять та Дніпро, необхідне для відновлення повноцінного суднового руху. 



ВСІ Новини