Для людей
з порушенням зору

    Новини    3 Грудня 2020, 12:12
Версiя для друку


Ми запровадимо автоматизовану систему тестування моряків без участі екзаменаторів, - Владислав Криклій

3 Грудня 2020, 12:12

У рамках реформи дипломування моряків Міністерство інфраструктури активно працює над запровадженням прозорої автоматизованої системи тестування моряків (АСТ). Вона повністю виключає людське втручання в результати тестування, що, у свою чергу, зводить до мінімуму можливі корупційні прояви під час складання іспитів.

На цьому наголосив Міністр інфраструктури Владислав Криклій під час презентації пілотного проєкту автоматизованої системи тестування моряків сьогодні, 3 грудня. Участь у заході також взяли в.о. голови Державної служби морського та річкового транспорту Андрій Глазков, гендиректор Галузевого центру цифровізації та кібербезпеки Володимир Набоков, в.о. директора Департаменту з питань підготовки та дипломування плавскладу Морської адміністрації Олег Омельченко, а також технічний керівник проєкту Дмитро Дмитрієв.

«Нарешті зміни дійшли до реформування системи дипломування моряків. Було багато скарг на наявність різних корупційних складових і схем при здачі екзаменів для отримання диплому моряка. Це були суцільні лабіринти труднощів. Першим кроком до вирішення цього стала ліквідація інспекції з питань дипломування моряків і передача цих функцій до Морської адміністрації. Зараз вона займається підбором нових людей у склад державної кваліфікаційної комісії, щоб іспити складались прозоро. Наш наступний крок – запровадження автоматизованої системи тестування без участі екзаменаторів, яка нарешті прибере корупційну складову. Сьогодні ми презентуємо її пілот. Будемо вдячні ринку за відгуки та зауваження щодо доопрацювання цієї системи. Для зворотного зв'язку ми відкриваємо всі тестові питання, які й надалі будуть знаходитись в публічному доступі. Тому нічого зайвого та нового під час екзаменації з'явитися не може. Після доопрацювання всіх пропозицій та зауважень система розпочне роботу в промисловій експлуатації», - зазначив Владислав Криклій.

Він також повідомив, що наразі на фінальному етапі знаходиться наказ Мінінфраструктури, який передбачає скасування проходження іспитів у державних кваліфікаційних комісіях. «Це буде простіше, легше і без будь-яких потенційних ризиків», - додав Владислав Криклій.

На заході було презентовано програмне рішення майбутньої системи тестування та можливі варіанти тестових питань. Пропозиції щодо них Морська адміністрація приймає до 17 грудня цього року включно за адресою: oomelchenko@marad.gov.ua.

Перелік екзаменаційних питань з оцінки компетентності осіб командного складу та осіб суднової команди морських суден.

 

Довідково:

АСТ –  це абсолютна прозорість тестування. При проходженні іспиту моряк залишається сам на сам з машиною. Штучний інтелект стежить за процесом складання іспиту, аналізує процеси та фіксує будь-які порушення. Така система діє у багатьох європейських країнах.

Питання для тестування формуються рандомно: програма щоразу формує індивідуальний список з різних підрозділів. Такий метод виключає фальсифікацію і прибирає корупційну складову, на яку було багато скарг моряків.

Особливістю програми є те, що АСТ дозволяє одночасно контролювати сотні учасників тестування, які перебувають територіально на різних локаціях. Після закінчення тесту інтелектуальна система відображає цифрову гістограму проходження іспиту щодо наявних порушень.

Оперативна інформація - на телеграм-каналі https://t.me/vladyslavkryklii.



ВСІ Новини