Для людей
з порушенням зору

    Новини    3 Грудня 2020, 11:28
Версiя для друку


Закон “Про внутрішній водний транспорт” прийнято, - Владислав Криклій

3 Грудня 2020, 11:28

Сьогодні, 3 грудня, Верховна Рада України прийняла законопроєкт 1182-1-д “Про внутрішній водний транспорт”. Цей Закон дає старт реформі річкових перевезень в Україні, перетворюючи річку Дніпро на потужну транспортну артерію. Відповідне рішення підтримали 276 депутатів.

“Закон “Про внутрішній водний транспорт” прийнято! А це означає, що реформі річкових перевезень бути. Завдяки реалізації цього закону ми зможемо відродити найбільш дешевий та екологічний спосіб доставки вантажів – річкові перевезення та створити ефективну річкову логістику. Це, у свою чергу, дозволить збільшити вантажопотік  до 30 млн тонн на рік та економічним ефектом для держави до 13-16 млрд грн щороку. Ми врахували пропозиції бізнесу та спільно доопрацювали цей законопроєкт під час його підготовки до другого читання. Вдячний всім, хто був небайдужий і долучився до цього процесу, а також народним депутатам за прийняте рішення”, - прокоментував схвалення законопроєкту Міністр інфраструктури України Владислав Криклій.

Відновлення ефективних внутрішніх водних шляхів – також одне з першочергових завдань, поставлених Президентом, та зобов’язань України в рамках євроінтеграційних процесів для вступу в ЄС. Законопроєкт про внутрішній водний транспорт включає імплементаційні норми 5-х основних європейських директив та покликаний привести українське законодавство у відповідність до європейського.

“Окрім всього, закон має покращити конкуренцію на ринку, збільшити інвестиції завдяки рівним умовам і прозорим правилам та створити нові робочі місця для людей. Перехід частини вантажу з автошляхів на річку допоможе значно розвантажити дороги і зменшити витрати на їх ремонт. Для прикладу, 1 млн тонн вантажів, перевезених річкою і перенаправлених з наземного транспорту, зменшує витрати на ремонт доріг на 1 млрд грн протягом 4 років”, - зауважив Владислав Криклій.

За словами Міністра, новий закон дозволить використовувати потужності Дніпра не на 10%, як зараз, а на повну, як це було ще в часи Київської Русі, коли існував славнозвісний шлях "із варяг у греки". Також він започатковує створення Державного фонду розвитку внутрішніх водних шляхів, необхідного для забезпечення належного технічного стану судноплавних шлюзів на Дніпрі та можливості підвищення пропускної спроможності річки. Це, у свою чергу, забезпечить розвиток пасажирських перевезень, у тому числі міжнародних.

Крім цього, прийняття закону сприятиме:

- стимулюванню суднобудування та відновленню українських підприємств;

- лібералізації ринку, допускаючи судна під іноземним прапором, що стимулюватиме міжнародну торгівлю;

- проведенню дерегуляції галузі шляхом запровадження безкоштовного проходження шлюзів та часткового звільнення суден внутрішнього плавання від зборів у морських портах;

- спрощенню адміністративних процедур при реєстрації суден та видачі кваліфікаційних документів тощо.

Нагадаємо, 24 квітня Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроєкт 1182-1-д “Про внутрішній водний транспорт”. Відповідне рішення підтримали 243 народних депутатів.

Оперативна інформація - на телеграм-каналі https://t.me/vladyslavkryklii.



ВСІ Новини