Для людей
з порушенням зору

    Новини    4 Лютого 2021, 14:01
Версiя для друку


Створення спецфондів для розвитку аеропортів і залізниці дозволить забезпечити стабільне фінансування цих галузей, - Владислав Криклій

4 Лютого 2021, 14:01

Міністр інфраструктури України Владислав Криклій провів робочу зустріч із представниками ЄБРР та консультантами компанії Ernst & Young сьогодні, 4 лютого.

Сторони обговорили перспективи співпраці у створенні спеціальних державних фондів, з яких фінансуватимуться розвиткові проєкти залізничної та аеропортової інфраструктури, а також інші проєкти державно-приватного партнерства. Мова йде про забезпечення української сторони консультативною підтримкою ЄБРР та Ernst & Young у розробці та імплементації відповідного законодавства для створення цих фондів.

Участь у заході взяли заступник директора та керівник сектору інфраструктури ЄБРР в Україні Марк Магалецький, в.о. директора Украероруху Андрій Ярмак, голова Укрінфрапроекту Кирило Хом’яков, директор відділу юридичних послуг Ernst & Young Богдан Мальнєв, голова Проєктного офісу «SPILNO» Тарас Бойчук, директор Команди підтримки реформ Мінінфраструктури Ірина Кошель, інші представники Міністерства, ЄБРР, Державіаслужби, Украероруху, Укрзалізниці, Укравтодору та Ernst & Young.

Владислав Криклій подякував представникам ЄБРР за постійну підтримку України та проведений відбір консультантів для надання фахової допомоги у розробці та імплементації законодавства зі створення спецфондів розвитку аеропортів і залізниці.

«За підтримки ЄБРР, IFC та Глобального інфраструктурного фонду ми розпочали роботу над оцінкою варіантів залучення приватних інвестицій для розширення та підвищення ефективності регіональних аеропортів та залізничних вокзалів. А також для можливості створення відповідних спецфондів для їх розвитку. Це не лише дозволить підвищити ефективність та сприятиме модернізації відповідної інфраструктури, але і забезпечить стабільне фінансування авіа- та залізничної галузі, сформує чіткі механізми надання державної підтримки для проєктів ДПП», - зазначив Владислав Криклій.

Він підтвердив готовність відомства продовжувати співпрацю та привітав у команді кваліфікованих консультантів Ernst & Young, які безпосередньо займатимуться фаховою підтримкою вищезазначеного проєкту.

За словами Міністра, передбачається, що джерелом наповнення аеропортового фонду буде, у першу чергу, акциз на авіапальне, що за попередніми оцінками дозволить щорічно відновлювати по 2 регіональних аеропорти. «Залізничний фонд може стати джерелом платежів за експлуатаційну готовність для здійснення концесії вокзалів та інших інфраструктурних проєктів, а також допоможе прискорити процес оновлення пасажирського рухомого складу Укрзалізниці», - пояснив Владислав Криклій.

Під час заходу консультанти Ernst & Young та представники ЄБРР презентували розроблену методологію та план-графік реалізації проєкту, а також обговорили подальші кроки щодо підготовки законодавчої бази до створення залізничного та аеропортового фондів.

Нагадаємо, що Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) підтримав ініціативу Міністра інфраструктури Владислава Криклія щодо створення спеціальних фондів для фінансування розвитку аеропортів і залізничної інфраструктури України. Це дозволить забезпечити їх стабільний подальший розвиток та відкриє нові можливості для залучення приватних інвестицій у галузь.

Оперативна інформація - на телеграм-каналі https://t.me/vladyslavkryklii.



ВСІ Новини