Для людей
з порушенням зору

    Новини    12 Лютого 2021, 16:37
Версiя для друку


ЄІБ надає 320 млн євро на вакцини проти COVID-19 та покращення експлуатаційної стійкості міжнародного аеропорту «Бориспіль»

12 Лютого 2021, 16:37

 

  • Банк ЄС надає Україні 50 млн євро для купівлі вакцин проти COVID-19 та обладнання для забезпечення їх постачання.
  • 270 млн євро будуть спрямовані на удосконалення міжнародного аеропорту Бориспіль (KBP), що є найбільшим летовищем України та головним міжнародним каналом сполучення.
  • Разом із рекордними інвестиціям у понад 1 млрд євро в Україну в 2020 році, банк ЄС продовжує робити вкрай необхідний внесок в українську економіку та життя громадян. 

 Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) та уряд України домовились про новий фінансовий пакет на суму 320 млн євро для підтримки України з метою її швидшого відновлення після пандемії COVID-19, а також для реконструкції інфраструктури аеропорту та підвищення його експлуатаційної стійкості. Банк ЄС надасть державному підприємству «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» 270 млн євро кредиту на відновлення інфраструктури аеропорту та підвищення рівня авіаційної безпеки. Ще 50 млн євро були перепрофільовані з  наявної інвестиційної «Програми розвитку муніципальної інфраструктури України» та будуть спрямовані на придбання вкрай необхідних вакцин проти COVID-19 та відповідного обладнання для забезпечення холодового ланцюга, а також логістики.

 У відповідь на кризу COVID-19 банк ЄС, в межах ініціативи Team Europe, оперативно перенаправив свої зусилля на боротьбу з пандемією та її економічними наслідками, а також на підтримку швидшого економічного та соціального відновлення України. У 2020 році, у період найгіршої світової кризи в галузі охорони здоров’я та економіки, ЄІБ інвестував в Україну понад 1 млрд євро. 2020-й рік став другим за обсягом інвестицій в історії діяльності ЄІБ в Україні. 

 Президент ЄІБ Вернер Хойєр сказав: «Ми раді вітати сьогодні прем’єр-міністра Шмигаля, міністра інфраструктури Криклія та їхні команди у Люксембурзі. Як банк ЄС, ЄІБ глибоко відданий підтримці наших сусідів з регіону Східного партнерства та, зокрема, Україні. У 2020 році ми зробили рекордні інвестиції в Україну на суму понад 1 млрд євро. Наша діяльність зосереджувалась на підтримці постраждалих від конфлікту регіонах на сході України, відновленні та розвитку інфраструктури, інноваціях, покращенні громадського транспорту та відновленні бізнесу після COVID-19 в межах зусиль ініціативи Team Europe щодо реагування на наслідки коронавірусної кризи. Ми розпочали 2021 рік із дуже своєчасних ініціатив на шляху до відновлення після COVID-19. Як банк ЄС, ми готові допомогти послабити вплив пандемії, захищаючи населення України, підвищуючи стійкість та підтримуючи такі ініціативи, як підписані сьогодні угоди. Це все заради підтримки зростання та відновлення».

Віцепрезидентка ЄІБ Тереза Червінська, відповідальна за фінансові операції з Україною, зазначила: «Доступ до вакцин – це ключ до порятунку життів, що дозволить якнайшвидше повернутися до нормального життя в Україні. ЄІБ із задоволенням сприяє цьому. Як частина Team Europe, ми продовжуємо серйозну підтримку України в ці особливо важкі часи. І нові ініціативи ЄІБ, окреслені сьогодні, продовжують наш вагомий внесок у стимулювання сталого економічного та соціального розвитку України. Не обмежуючись лише подоланням наслідків коронакризи, ми інвестуємо в міжнародний аеропорт Бориспіль, ключовий інфраструктурний об’єкт, життєво важливий для довгострокового економічного розвитку України. Разом із урядом України ми здійснили стратегічні інвестиції у краще, стійке та економічно успішне майбутнє України, посилюючи роль Банку ЄС як надійного союзника України».

 Посол Матті Маасікас, Голова Представництва ЄС в Україні сказав: «Ці дві кредитні угоди, підписані сьогодні, надзвичайно важливі для стійкості та відновлення України після пандемії COVID-19. Перш за все, підтримка для закупівлі і доставки вакцин допоможе прискорити процес вакцинації в Україні – на додачу до вже мобілізованої допомоги ЄС для протидії COVID-19, поставок COVAX, та проєкту ЄС та ВООЗ з підтримки запровадження вакцини проти COVID-19 та проведення вакцинації в країнах Східного партнерства, який був анонсований учора. Нам украй важливо виграти ці перегони з часом – коли справа стосується COVID, ніхто не може почуватися у безпеці, поки не будуть захищені абсолютно всі. Інвестиції у західну аеродромну систему Міжнародного аеропорту «Бориспіль», включно із західною злітно-посадковою смугою, стануть важливим внеском не лише у економічне відновлення України після обмежень у подорожах: це також посилить кліматичну безпеку, оскільки інвестиції будуть зосереджені на наявних потужностях аеропорту, його безпеці, захищеності та стійкості – а не на розширенні летовища».

 Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив: «Завдяки подальшій підтримці ЄІБ та ЄС ми продовжуємо забезпечувати належне фінансування для системи охорони здоров'я України та сприяти посиленню заходів захисту населення у відповідь на кризу COVID-19. Фінансування ЄІБ дозволить нам придбати вакцини проти COVID-19, критично важливі для контролю над поширенням вірусу і швидшого повернення до нормального життя. COVID-19 також змінює робочі процеси аеропортів. Підписана сьогодні кредитна угода для Міжнародного аеропорту «Бориспіль» забезпечить розвиток інфраструктури та зміцнить позиції міжнародного вузлового хабу. Ми ще раз хотіли б подякувати ЄІБ за багаторічну співпрацю та підтримку. Ми віримо, що разом ми зможемо виробити всі можливі механізми підтримки України під час пандемії».

 50 млн євро для вакцинації українців проти COVID-19

 Банк ЄС надасть Україні 50 млн євро на допомогу у боротьбі з коронавірусом. Кошти спрямують на придбання вакцини від COVID-19 та відповідне обладнання для ланцюгів холодного постачання, що є ключовим фактором для успішної доставки вакцин по всій території країни. Кредит підвищить спроможність України у боротьбі з пандемією COVID-19. Ця фінансова операція є частиною загальної ініціативи Team Europe щодо реагування на виклики пандемії COVID-19

 Кошти виділять із наявної інвестиційної Програми розвитку муніципальної інфраструктури України (ПРМІУ), загальний обсяг якої становить 400 млн євро. Вона реалізується Міністерством розвитку громад та територій України. Міністерство охорони здоров'я України впроваджуватиме частину програми, що пов'язана з COVID-19. Це відбуватиметься у співпраці з Групою управління та підтримки Програми розвитку муніципальної інфраструктури України (ПРМІУ). Група надаватиме стратегічні і операційні консультації, а також підтримку з управління проєктами для обох Міністерств.

270 млн євро для удосконалення міжнародного аеропорту «Бориспіль»

Кредит на суму 270 млн євро для Міжнародного аеропорту «Бориспіль» (КВР) покращить енергоефективність, авіаційну безпеку та операційну стійкість найбільшого міжнародного летовища України, що забезпечує близько 60% усіх авіаційних пасажирських перевезень в країні. 

 Кредит ЄІБ також дозволить реконструювати західну аеродромну систему, включно із західною злітно-посадковою смугою (18R-36L). Відремонтована смуга замінить нинішню застарілу та покращить експлуатаційну гнучкість аеропорту. Кредит від Банку ЄС також дозволить аеропорту поліпшити рульову доріжку для руління повітряних суден та підвищити рівень безпеки за допомогою найсучаснішого освітлення аеродрому та систем посадки за приладами.

 Міністр інфраструктури України Владислав Криклій сказав: «Завдяки підтримці наших міжнародних партнерів з ЄІБ та реалізації проєкту розвитку аеропорту «Бориспіль» ми якісно модернізуємо летовище. Ми підвищимо технічне оснащення та конкурентоспроможність підприємства. Це допоможе Україні у подальшому успішному розвитку авіаційної галузі».

 Виконувач обов'язків генерального директора ДП МА «Бориспіль» Олег Струк зазначив: «Для Міжнародного аеропорту «Бориспіль» співпраця з ЄІБ за підтримки Уряду та Міністерства інфраструктури України є вкрай важливою. А надто – в такі складні для всієї авіаційної галузі часи. Цей кредит дасть нам можливість реалізувати проєкт з реконструкції льотної зони №2 та в подальшому, після повноцінного відновлення рейсів та пасажиропотоку, стане фінансовим підґрунтям для реалізації затвердженої Урядом Концепції розвитку аеропорту. Попереду нас чекає багато роботи».

 Проєкт повністю відповідає Програмі заходів для боротьби зі змінами клімату ЄІБ.  Ця Програма виключає нові інвестиції ЄІБ у розширення пропускної спроможності аеропортів з 11 листопада 2020 року. Натомість кредити можуть виділятися на поліпшення наявної пропускної спроможності аеропортів, включно з інвестиціями в їхню безпеку та стійкість. Саме це і планується в межах 270 млн євро кредиту, який ЄІБ надає Міжнародному аеропорту «Бориспіль».

 



ВСІ Новини