Для людей
з порушенням зору

    Новини    26 Лютого 2021, 16:31
Версiя для друку


ЄБРР та IFC профінансують підготовку ТЕО та конкурсної документації щодо проєкту концесії в порту Чорноморська

26 Лютого 2021, 16:31

Представники Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Міжнародної фінансової корпорації (IFC) погодились профінансувати підготовку техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) та конкурсної документації щодо проєкту концесії залізнично-поромного комплексу в порту Чорноморська. Це дозволить значно заощадити державні кошти та зберегти високий рівень якості проєкту.

Про це йшлося під час наради Міністра інфраструктури Владислава Криклія з представниками ЄБРР та IFC сьогодні, 26 лютого. Сторони обговорили заходи, які необхідно вжити для успішного здійснення проєктів державно-приватного партнерства у морському порту Чорноморськ, а також перспективи подальшого співробітництва. Представники ЄБРР та IFC високо оцінили активні дії Мінінфраструктури щодо продовження успішної практики реалізації концесійних проєктів у морській галузі.

Участь у заході взяли в.о. голови ДП «АМПУ» Олександр Голодницький, Держсекретар Міністерства інфраструктури Володимир Бучко, керівник Консультативного підрозділу з питань державно-приватного партнерства ЄБРР Маркос Мартінез, старший експерт з інвестицій IFC Олег Кудашов, голова Проєктного офісу «SPILNO» Тарас Бойчук, інші фахівці IFC, ЄБРР, ДП «АМПУ» та представники Міністерства.

«Міністерство високо цінує фахову підтримку з боку консультантів ЄБРР та IFC. Підхід до здійснення пріоритетних проєктів концесії в порту Чорноморськ, запропонований нашими міжнародними партнерами, допоможе зекономити бюджетні кошти та уможливить підготовку концептуальних записок у найкоротші строки. Наразі очікуємо, що концесійні тендери по обох проєктах Міністерство оголосить до кінця поточного року», – зазначив Владислав Криклій.

За його словами, Мінінфраструктури продовжить працювати спільно з міжнародними партнерами над обома проєктами ДПП у порту Чорноморськ. Це концесії залізнично-поромного комплексу, а також першого й контейнерного терміналів порту. У зв’язку з цим Мінінфраструктури готується до переговорів щодо укладення тристороннього договору з ДП «АМПУ» та міжнародною фінансовою організацією для підготовки ТЕО і проєкту конкурсної документації для обох концесійних проєктів.

Також Міністр подякував в.о. голови ДП «АМПУ» Олександру Голодницькому за зусилля, докладені до організації конкурсу з відбору радників для реалізації проєкту концесії поромної переправи. Такий конкурс було вперше проведено за новою процедурою - відповідно до Постанови КМУ № 950.

Нагадаємо, концесійні проєкти у ДП «МТП «Чорноморськ» входять до Переліку пріоритетних для держави інвестиційних проєктів до 2023 року, затвердженого Урядом. Наразі консультанти займаються підготовкою пре-ТЕО концесії першого та контейнерного терміналів Чорноморського порту. Попередні результати дослідження очікуються в березні 2021 року, після чого Мінінфраструктури прийматиме рішення про доцільність підготовки ТЕО. Передбачається, що внаслідок успішного здійснення обох концесійних проєктів в порту Чорноморськ буде залучено близько 150 млн доларів інвестицій.

Оперативна інформація — на телеграм-каналі https://t.me/vladyslavkryklii.



ВСІ Новини