Для людей
з порушенням зору

    Новини    30 Липня 2021, 12:25
Версiя для друку


Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков презентував перші результати Реформи безпеки на транспорті на засіданні Національної ради реформ

30 Липня 2021, 12:25

Автоматичні повідомлення про порушення габаритно-вагових норм, нова система замовлення та обліку дозволів, прозоріша робота інспекторів.

Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков презентував перші результати Реформи безпеки на транспорті на спільному засіданні Президії Конгресу місцевих та регіональних влад та Національної ради реформ, що відбувалося під головуванням Президента України Володимира Зеленського.

«Наша мета – зберегти відновлені в рамках “Великого будівництва” дороги. Спільними зусиллями – Національної поліції, Служби безпеки, Укртрансбезпеки та Укравтодору – ми працюємо над системним рішенням і вже маємо перші результати.

Наразі здійснені усі законодавчі зміни для запровадження автоматичного габаритно-вагового контролю. Ми вже маємо робочу модель системи – дані з майданчиків зважування-в-русі надходять до Центру обробки даних Укртрансбезпеки, та Національної поліції.

З 1 жовтня повідомлення про порушення працюватимуть вже не у тестовому режимі, а набудуть юридичної ваги. Таким чином, штрафи накладатимуться в автоматичному режимі», – розповів Олександр Кубраков, Міністр інфраструктури України.

Восени закон, що передбачає автоматизацію накладення адміністративної відповідальності за недотримання норм ГВК, після підписання Президентом, набуде чинності. До цього часу паралельно з напрацюванням підзаконної бази тестується система адресної розсилки повідомлень перевізникам-порушникам. За місяць роботи системи власникам вантажних автомобілів надіслано 4 500 повідомлень про порушення габаритно-вагових норм.

Також співпраця Міністерства інфраструктури України та Міністерства внутрішніх справ України у протидії перевантаженим вантажівкам на українських дорогах вже має перші результати. Станом на кінець липня, у південному регіоні цілодобово працюють 15 пунктів ГВК, залучаються додаткові вагові комплекси та патрулі, перекриваються об’їзні маршрути. забезпечено посилений контроль руху вантажівок у напрямках до портів. Інформація з майданчиків Зважування-в-русі синхронізується з базою Національної поліції.

Разом з тим, Олександр Кубраков підкреслив, що Державна служба безпеки транспорту має понад 20 функцій та державних сервісів, які посилюються та реформуються.

Зокрема, завдяки вже прийнятим змінам до держбюджету Служба зможе розширити штат та підвищити зарплати інспекторам до конкурентного рівня. Наразі в країні працює 207 інспекторів, середній рівень заробітної плати – на рівні 5 000 грн.

З 2020 року встановлено 52 майданчики Зважування-в-русі, у планах до кінця року розширити мережу до 130 комплексів.

Ще один крок до якісних змін – цифрова система «Шлях». 19 липня був запущений єдиний електронний сервіс з надання послуг для перевізників. Наразі працює модуль замовлення та обліку дозволів. Також скасована плата за бронювання дозволів і доступною стала інформація про наявні дозволи у всіх учасників ринку.

Голова Укртрансбезпеки Єгор Прокопчук повідомив, що за перший тиждень роботи онлайн платформи «майже три тисячі перевізників скористалися системою, зробили понад 11 тисяч замовлень, при цьому вони зекономили більш ніж півмільйона гривень незрозумілої плати, яка існувала раніше».



ВСІ Новини