Для людей
з порушенням зору

    Новини    20 Жовтня 2021, 10:59
Версiя для друку


IFC та ЄБРР допоможуть підготувати проєкти концесії порту «Чорноморськ»

20 Жовтня 2021, 10:59
Міністерство інфраструктури та Адміністрація морських портів України підписали тристоронній договір з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) щодо співпраці у реалізації державно-приватного партнерства у Чорноморському порту.
 
У планах — передача у концесію першого термінала, контейнерного термінала та залізнично-поромного комплексу ДП «Морський торговельний порт «Чорноморськ». За попередніми розрахунками, оголошення концесійних конкурсів по трьох проєктах може бути здійснене у 2022 році.
 
    
 
«Робота з інвесторами — у фокусі нашої діяльності для розвитку портів. Наші партнери IFC та ЄБРР надають всебічну підтримку цього процесу. Чорноморський порт — третій за обсягами перевалки вантажів в Україні, відповідно, цей концесійний проєкт є особливо важливим.
 
В Україні контейнерні перевезення мають великий потенціал для розвитку, адже наразі становлять лише 8,5% від загального обсягу. Після залучення інвестора в порт Чорноморська та модернізації контейнерного термінала, його пропускна спроможність має збільшитися майже вдвічі. Це стане потужним стимулом для розвитку економіки регіону та підвищення конкурентоспроможності України як інфраструктурного хабу», — розповів Міністр інфраструктури України, Олександр Кубраков.
 
 
Яку підтримку надаватимуть ЄБРР та IFC?
◾ фінансування підготовки техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) та конкурсної документації для концесії;
◾ підготовка договірної бази;
◾ визначення конкурсних критеріїв та правил проведення торгів;
◾ налагодження зв’язків та проведення переговорів з потенційними інвесторами;
◾ супровід до моменту комерційного закриття транзакцій.
 
Проєкт «Чорноморськ» є наступним проєктом після двох попередніх зі структурування концесій у портах Херсон та Ольвія, яке здійснювали IFC, ЄБРР та Глобальний фонд фінансування інфраструктури. Наразі активи обох портів перебувають у процесі передачі в концесію. Міністерство інфраструктури сприяє фіналізації передачі майна — очікується завершення процесу до кінця 2021 року.
 
ДП «МТП «Чорноморськ» є одним із найбільших портів України. Його модернізація дозволить оптимізувати логістику вантажоперевезень та підвищити якість обслуговування у порту для залучення провідних світових перевізників.
 
Нагадаємо, що у найближчі 5 років на оновлення інфраструктури українських портів необхідно понад 17 млрд грн капітальних інвестицій. Мінінфраструктури здійснює заходи для модернізації стратегічної інфраструктури, розвиток якої є відповідальністю держави.

 



ВСІ Новини