Для людей
з порушенням зору

    Новини    22 Грудня 2021, 10:30
Версiя для друку


IFC та ЄБРР супроводжуватимуть перші проєкти державно-приватного партнерства на двох автомобільних маршрутах

22 Грудня 2021, 10:30
Укравтодор, Міжнародна фінансова корпорація (IFC) та Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) підписали договір на надання консультаційних послуг з підготовки ДПП проєктів у дорожній галузі.
 
Згідно із договором, першими проєктами державно-приватного партнерства будуть два маршрути:
▪ Харків – Дніпро – Запоріжжя (М–29, M–04, M–18)
▪ Ягодин – Ковель – Луцьк (М–07, М–19)
 
 
«Маршрути Харків – Дніпро – Запоріжжя та Ягодин – Ковель – Луцьк - це перші проєкти. ДПП на цих маршрутах передбачає реконструкцію, поточний і капітальний ремонт доріг. Довгострокова співпраця будується за логікою так званих OPRC контрактів з утримання доріг, які оцінюють роботу підрядника за конкретними показниками безпеки та комфорту руху.
 
Цьогоріч ми активізували нашу співпрацю з бізнесом і тепер йдеться не тільки про концесії доріг чи портів, але й про різні ефективні моделі державно-приватного партнерства в інфраструктурній сфері. Нам важливо долучати міжнародних партнерів, адже це є прямим сигналом для виходу на український ринок нових фінансових інституцій та дорожніх компаній», – розповів Олександр Кубраков, Міністр інфраструктури України.
 
Про проєкти
ДПП на маршруті Харків – Дніпро – Запоріжжя передбачає ремонт 276 км доріг. Початкові капітальні вкладення оцінюються орієнтовно в 370 млн доларів.
 
ДПП на маршруті Ягодин – Ковель – Луцьк передбачає ремонт 146 км доріг. Початкові капітальні вкладення оцінюються орієнтовно у 240 млн доларів.
 
Довідково
Програма державно-приватного партнерства, прийнята у 2020 році, передбачає поетапне залучення приватного сектору до вдосконалення та обслуговування мережі наявних автодоріг в Україні.
 
Модель такого партнерства передбачає, що держава залучає приватні інвестиції у будівництво, а інвестор реалізує проєкт за свої кошти. Після здачі дороги в експлуатацію інвестор отримує платежі від держави, так звану «плату за доступність».



ВСІ Новини