Для людей
з порушенням зору

    Новини    8 Вересня 2022, 13:55
Версiя для друку


Олександр Кубраков: урядова команда розробила пропозиції для зменшення черг на кордоні України та Польщі

8 Вересня 2022, 13:55
Міністерство інфраструктури України разом з Міністерством аграрної політики України напрацювали спільні пропозиції до польських колег щодо підвищення ефективності роботи автомобільних пунктів пропуску на кордоні України та Польщі.
 
У фокусі — суттєве збільшення транспортного потенціалу пунктів пропуску та значне зменшення часу проходження контролю на кордоні.
 
Про це розповів Олександр Кубраков, Міністр інфраструктури України, на брифінгу щодо розв’язання проблеми черг на автомобільних пунктах пропуску на західних кордонах.
 
«Незважаючи на запуск «зернових коридорів» з портів Великої Одеси, критично важливим залишається розвиток альтернативних логістичних маршрутів. В рамках проєкту «Відкритий кордон», започаткованого Президентами України та Польщі, ми уже збільшили пропускну спроможність на двох автомобільних пунктах пропуску — «Краківець — Корчова» та «Ягодин — Дорогуськ».
 
Проте, все ще залишається гострою проблема черг на кордоні, які подекуди сягають 60 кілометрів. Однією із головних причин є зниження темпів оформлення вантажівок фітосанітарною та ветеринарною службою Польщі — якщо до повномасштабного вторгнення щодоби інспектори служби приймали і оформлювали до 80 вантажівок на добу, то в в останні дні серпня цей показник не перевищував 25.
 
Пришвидшити перетин кордону може цілодобовий фітосанітарний та ветеринарний контроль з польського боку, на якому наша команда наполягає останні місяці.
 
Ми щиро вдячні Уряду Польщі, зокрема Керівнику канцелярії Прем’єр-міністра Міхалу Дворчику та Міністру інфраструктури Анджею Адамчику, які мають об’єктивну оцінку ситуації на кордоні та шукають рішення спільно з нами. Ми уже розпочали консультації щодо розв’язання усіх нагальних проблем і розраховуємо, що рішення будуть прийняті найближчим часом», — заявив Олександр Кубраков, Міністр інфраструктури України.
 
Зокрема, пропозиції до польської сторони передбачають:
◾️ попереднє сортування вантажних транспортних засобів в залежності від виду вантажів задля кращої організації та підвищення продуктивності роботи польських контролюючих органів
◾️ оперативний обмін інформацією щодо кількості оформлених транспортних засобів та наявних можливостей їх оформлення в залежності від виду вантажів
◾️ пломбування українською стороною вантажівок, що перевозять ріпак для переробки на біодизель, для скасування їх контролю на кордоні
◾️ виділення додаткових контрольно-пропускних пунктів для пропуску порожніх вантажівок. Зокрема, польській стороні запропоновано спільно здійснити всі необхідні заходи і організувати виїзд порожніх автомобілів у пунктах пропуску «Грушів — Будомєж» та «Угринів — Долгобичув».


ВСІ Новини