Для людей
з порушенням зору

    Новини    29 Вересня 2022, 15:00
Версiя для друку


Щонайменше 49 кримінальних проваджень розпочали правоохоронці стосовно зловживань з внесенням даних про водіїв призовного віку до інформаційної системи «ШЛЯХ»

29 Вересня 2022, 15:00
В системі є дані про ліцензованих перевізників, що здійснюють міжнародні пасажирські і вантажні рейси, а також, про волонтерів, які доставляють необхідні для країни товари, зокрема для ЗСУ та медзакладів. За час функціонування системи шлях «ШЛЯХ» правоохоронці зафіксували спроби зловживань системою, а саме внесення даних осіб, які не мали достатніх підстав для перетину кордону.
 
 
«За даними Міністерства інфраструктури України, нині розпочато щонайменше 49 кримінальних проваджень щодо можливих правопорушень при виїзді за кордон з використанням системи «ШЛЯХ». Правоохоронці перевіряють законність внесення даних про перевізників-волонтерів до системи.
 
Розслідування у тому числі ведуть Національна поліція України, Державне бюро розслідувань України та Служба Безпеки України.
 
 
 
У ході розслідувань найбільше запитів до Міністерства надійшло від столичних правоохоронців. Переважна більшість проваджень стосуються можливих порушень з боку військово-цивільних адміністрацій.
 
 
Міністерство інфраструктури України та Державна служба з безпеки на транспорті сприяють розслідуванню можливих зловживань і вже надали повний доступ усім правоохоронним органам до необхідних записів», – прокоментував Мустафа Найєм, Заступник Міністра інфраструктури України.
 
Система «ШЛЯХ» створена у кінці 2021 року як цифровий інструмент усунення корупційних ризиків в сфері видачі дозволів та ліцензій на міжнародні вантажні перевезення. Використання системи для надання дозволів на перетин кордону було вимушеним кроком, щоб врегулювати питання виїзду за кордон ліцензованих перевізників після початку широкомасштабного вторгнення росії. Завдяки тісній співпраці з Держприкордонслужбою вдалось запобігти повній зупинці вантажних та пасажирських перевезень, у тому числі гуманітарних та військових вантажів з 24 лютого.
 
На період воєнного стану система «ШЛЯХ» – цифровий майданчик для передачі даних про волонтерів та водіїв ліцензованих перевізників від військових адміністрацій та Міністерства інфраструктури України до Державної прикордонної служби України.
 
За 7 місяців, від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, до системи «ШЛЯХ» для перетину кордону було внесено дані про 146 тисяч громадян.
 
Понад 86 тисяч з них – водії ліцензованих перевізників пасажирів і вантажів. Вони вносили дані самостійно через особисті електронні кабінети системи «ШЛЯХ».
 
Дані про ще 47 тисяч людей на перетин кордону до системи «ШЛЯХ» подали військові адміністрації і про понад 13 тисяч – Міністерство інфраструктури України. Це звернення волонтерів, які доставляють гуманітарні вантажі Збройним Силам України та медичним закладам.
 
Найбільше волонтерів-заявників подали свої дані до системи через Львівську, Волинську та Тернопільську обласну військову адміністрацію. За їхнього сприяння загалом за межі України виїхали більше, ніж половина з числа усіх волонтерів внесених в систему.


ВСІ Новини