Для людей
з порушенням зору

    Новини    13 Грудня 2022, 13:27
Версiя для друку


Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури та Міністерство цифрової трансформації підтримують законопроєкт №5655

13 Грудня 2022, 13:27
Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури та Міністерство цифрової трансформації виступили з підтримкою законодавчої ініціативи щодо реформи містобудування - законопроєкту №5655.
 
За словами Олександра Кубракова, Віце-премʼєра з відбудови України, цифровізація процесів у галузі будівництва дорівнює антикорупційності:
 
«Ми маємо змінити підхід до відбудови. Адже чи не найбільші питання людей зараз – про справедливість і чесність майбутньої відбудови, про запобіжники від корупції.
 
Вважаю, що таким запобіжником може стати цифровізація процесів та можливість вибору контролюючих та перевіряючих органів – як серед приватних, так і державних інституцій» – прокоментував Олександр Кубраков.
 
  
 
У міністерстві зазначають, що працювати над реформою розпочали ще у 2020 році. До написання законопроєкту були залучені фахівці міжнародних інституцій, зокрема з проєкту USAID / UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах». Це проєкт, який спільно з українським урядом, місцевою владою та громадянами працює над вдосконаленням системи державних закупівель, електронних послуг та доступу до даних для зменшення корупції.
 
Проєкт фінансується Агенцією США з міжнародного розвитку (USAID) і урядом Великої Британії та здійснюється Фондом Євразія разом із партнерами.
 
Віце-прем'єр Михайло Федоров називає законопроєкт «революційним» та зазначає, що в разі прийняття, рішення про реєстрацію заяви про проведення будівництва відбуватиметься автоматично:
 
«Підтримую революційний законопроєкт 5655. Він вперше на рівні закону прибирає чиновників від прийняття рішення, автоматизуючи їх на підставі прозорих алгоритмів та перевірки даних в інших реєстрах та кадастрах. Якщо ж всі документи в порядку — відбуватиметься автоматична реєстрація заявки, без будь-якого контакту з чиновниками» - прокоментував Михайло Федоров.
 
За час створення законопроєкт неодноразово направлявся на розгляд НАЗК. Внесені зауваження були враховані в повному обзязі.
 
Також законопроєкт підтриманий «Всеукраїнською асоціацією громад» та ще кількома десятками профільних організацій. За час роботи над реформою було проведено сотні зустрічей з громадськими активістами, представниками місцевого самоврядування, бізнесу та експертного середовища.


ВСІ Новини