Для людей
з порушенням зору

    Новини    23 Грудня 2022, 20:00
Версiя для друку


«Країни G7 готові долучитися до моніторингу впровадження реформи містобудування» – Олександр Кубраков віце-прем'єр з відбудови України

23 Грудня 2022, 20:00
Відбулася робоча зустріч представників посольств країн G7, Олександра Кубракова, Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури, Михайла Федорова, Міністра цифрової трансформації України. У фокусі розмови – подальша імплементація закону 5655 щодо реформування сфери містобудівної діяльності та створення моніторингової групи, яка супроводжуватиме впровадження необхідних змін для цифровізації сфери будівництва та ефективного управління процесами відбудови.
 
«Ухвалення цього закону викликало бурхливе обговорення в сусупільстві і це правильний і потрібний процес. Сьогодні ми змінюємо сам підхід до містобудівної галузі і цифровізуємо процеси видачі дозвільної документації, прийняття обʼєктів в експлуатацію, а також контроль за ходом будівництва.
 
Ми створюємо таку реформу для прозорості усіх процесів, і самі відкриті для експертного діалогу.
 
Наступний етап – імплементація. Я відкрито запрошую представників країн G7 й усіх стейхолдерів галузі: профільних асоціацій, бізнесу, антикорупційних організацій до створення моніторингової групи, яка контролюватиме хід впровадження для спільної впровадження реформи та розробки підзаконних актів, необхідних для запуску закону» – прокоментував Олександр Кубраков, Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України.
 
Також віце-преʼєр зазначив, що у законопроєкті враховані усі зауваження від НАЗК у повному обсязі.
 
Михайло Федоров, Віце-премʼєр-міністр – Міністр цифрової трансформації України нагадав, що перші етапи реформи почались ще 2 роки зі створення Порталу державної електронної системи у сфері будівництва.
 
«Коли ми починали, Реєстр обʼєктів будівництва знаходився у приватних руках закордоном, а хабарі буквально прописувались у системі. Сьогодні ми вже змінили це, створивши таку електронну систему, яка фіксує кожна дію або будемо бачити бездіяльність чиновників. Ми цифровізували послуги, які надає держава. І кількість наданих послуг вже понад 134 тисячі.
 
 
Зараз Законом 5655 планується цифровізація тих послуг, які надає місцева влада. І це по суті новий етап реформи містобудівної галузі. Вважаю її найбільшою антикорупційною за останні роки» – сказав Михайло Федоров, віце-премʼєр – міністр цифрової трансформації.
 
Також Михайло Федоров підкреслив, що готовий до будь-якого аудиту процесу цифровізації галузі.
У свою чергу, посли країн G7 запевнили у готовності долучитися до моніторингу впровадження реформи та зауважили на її своєчасності та важливості для України. Зокрема, Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН Анка Фельдгузен зазначила, що питання післявоєнного відновлення гостро постане перед більшістю регіонів України, а збереження повноважень місцевої влади – важливий крок для виконання закону про децентралізацію.
 
«При виконанні реформи важливо врахувати думку місцевих громад і зберегти їхні повноваження. Разом з тим, погоджуюсь, що цифровізація дієвий інструмент у подоланні корупції і ми повністю підтримуємо перехід від паперової бюрократії до технологічних і прозорих процесів у галузі будівництва» – підсумувала Анка Фельдгузен, Надзвичайний і Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина.
 
У обговоренні також взяли участь Олена Шуляк, народна депутатка, голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Наталія Козловська, заступниця Міністра розвитку громад та територій України, Семен Кривонос, голова Державної інспекції архітектури та містобудування.
 
Закон 5655 було прийнято у Верховній Раді 13 грудня і зараз він знаходиться на підписі у Президента України.


ВСІ Новини