Для людей
з порушенням зору

    Новини    13 Січня 2023, 20:12
Версiя для друку


Створено Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України

13 Січня 2023, 20:12
Олександр Кубраков, Віце-прем'єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури:
 
Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України буде відповідати за реалізацію проєктів відбудови країни.
 
Нова установа створюється на базі Держагентства інфраструктурних проєктів та Держагентства автомобільних доріг.
 
Чому на базі цих установ?
Державне агентство інфраструктурних проєктів протягом своєї історії виконувало аналогічні завдання для держави – масштабні проєкти із залученням як бюджетного, так і зовнішнього фінансування.
 
Укравтодор, хоч і мав до цього фокус переважно на дорожній інфраструктурі, показав рекордні результати успішно завершених проєктів за останні 3 роки. Крім цього:
 
Укравтодор є найбільшим та найуспішнішим партнером міжнародних фінансових установ. Фінансування відбудови вже розпочалося, і як і очікувалося, основний інструмент – через процедури Світового банку, Європейського інвестиційного банку та Європейського банку реконструкції та розвитку. Саме тому нам потрібні спеціалісти, які мають досвід роботи з цими установами.
 
На базі Укравтодору вже втілюються дві ключові реформи –антикорупційна та реформа закупівель.
Ці реформи є частиною великого спільного проєкту з ЄБРР та ЄІБ. Спільно з Базельським інститутом державного управління ми розробили Антикорупційний план, який був погоджений Урядом та партнерами. В результаті Укравтодор стане першою публічною установою України, яка отримає міжнародну сертифікацію щодо попередження корупції, а спеціалісти із закупівель отримають міжнародну сертифікацію CIPS.
 
Укравтодор має потужні представництва у регіонах, які мають гідні заробітні плати та гнучку систему мотивації відповідно до успішно втілених проєктів.
 
Нагадаю також, що саме команда Укравтодору в 2021 році випустила перші інфраструктурні євробонди з рекордно низькою ставкою в доларі, а це, безумовно, питання довіри та інституційної спроможності.
 
Для того, щоб нове Агентство змогло успішно справитися з поставленими завданнями ми ініціюємо перемовини з нашими партнерами, щоб оновити на базі Агентства Команду підтримки реформ та запустити антикорупційний офіс у центрі та в регіонах.
 
Що ми отримаємо в результаті?
Відбудова зруйнованого та інфраструктурний розвиток є складним, комплексним процесом, який включатиме десятки тисяч проєктів у різних галузях та в усіх регіонах.
 
Для швидкої та якісної відбудови перш за все нам необхідно організувати команду професіоналів, які матимуть повне розуміння усіх масштабів руйнувань, потребу населення, бачення планів розвитку.
Найважливіше – у нас з’являється структура, яка є відповідальною за ефективність, прозорість та підзвітність інфраструктурної відбудови.
 
Відбудова має бути підзвітною та прозорою, ґрунтуватися на потребах громад та регіонів. Для цього ми вже розробляємо та запускаємо різноманітні цифрові рішення, оновлюємо законодавство, консультуємося з партнерами. Нове агентство буде здатне втілювати амбітні плани у реальність.


ВСІ Новини