Для людей
з порушенням зору

    Новини    19 Січня 2023, 13:58
Версiя для друку


Наталія Козловська: законопроєкт №5655 дозволить місцевому самоврядуванню створювати в громадах якісне життєве середовище для людей

19 Січня 2023, 13:58
Заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталія Козловська взяла участь у вебінарі для представників територіальних громад щодо запропонованих законопроєктом №5655 змін в частині повноважень органів місцевого самоврядування (ОМС).
 
Захід було організовано Всеукраїнською асоціацією громад.
 
Під час вебінару Наталія Козловська зазначила, що містобудівна діяльність складається з планування територій, надання земельних ділянок, вихідних даних для проєктування та будівництва, і вже після цього – надання можливості для будівництва та введення об’єктів в експлуатацію. Водночас саме перші три позиції здебільшого відіграють найважливішу роль у створенні якісного життєвого середовища. І саме ці функції належать органам місцевого самоврядування.
 
«Однак і в питанні контролю за забудовою територій для ОМС передбачені обов’язкові функції, через які вони можуть впливати на самочинну забудову. В поєднанні з цифровізацією процесів реєстрації прав на початок будівництва та прийняття об’єктів в експлуатацію все це дозволить створювати дійсно якісне середовище та запобігати можливим корупційним ризикам», – зазначила вона.
 
Також заступниця Міністра зауважила, що цифровізація більшості процесів у містобудівній сфері зменшить вплив людського фактору на прийняття рішень при отриманні дозвільних документів та впроваджує персональну відповідальність для порушників.
 
«Верифікація процесів у Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва не дозволить певним посадовим особам приймати рішення на власний розсуд, іноді всупереч містобудівній документації та законодавству.
 
Законопроєкт №5655 передбачає, що кожен учасник процесу на кожному етапі розроблення документації, приймаючи відповідне рішення, буде підписувати документацію особистим цифровим підписом. А отже відповідальність за прийняте незаконне рішення на будь-якому етапі здійснення містобудівної діяльності нестиме конкретна особа», – відмітила Наталія Козловська.
 
Заступниця Міністра також наголосила, що законопроєкт №5655 має стимулювати органи місцевого самоврядування до розроблення якісної містобудівної документації на місцевому рівні, зокрема генеральних планів населених пунктів та історико-архітектурних опорних планів.
 
За її словами, це дозволить унеможливити прийняття незаконних рішень щодо видачі містобудівних умов та обмежень, а також схвалення детальних планів територій, які не відповідають генеральним планам.
 
Нагадаємо, раніше Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков зазначив, що з прийняттям реформи містобудування місцева влада отримає повноваження для зупинки незаконної забудови.


ВСІ Новини