Для людей
з порушенням зору

    Новини    13 Квітня 2023, 11:31
Версiя для друку


Олександра Азархіна: Прозорість і підзвітність мають стати основою регіонального розвитку

13 Квітня 2023, 11:31
Навіть в умовах повномасштабного вторгнення органи місцевого самоврядування (ОМС) демонструють стійкість й намагаються адаптувати свою діяльність до вимог часу. Проте, їм варто приділяти більше уваги впровадженню електронних сервісів та доступності публічних даних. Про це свідчать результати дослідження 70 міських рад, проведеного Програмою Transparent cities/Прозорі міста громадської організації Transparency International Ukraine.
 
Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України (Міністерство відновлення) заохочує органи місцевого врядування до більшої прозорості та відкритості у взаємодії з громадами, представниками бізнесу та міжнародними партнерами.
 
«Масштабна відбудова України, залучення міжнародної підтримки та успішний розвиток регіонів має ґрунтуватись на взаємній довірі. Міністерство послідовно підтримує принципи прозорості та підзвітності, які забезпечують таку довіру і посилюють подальший розвиток реформи децентралізації.
Вирішенню цього завдання, зокрема, сприятиме створення Територіальних команд підтримки реформ, головна мета яких — адаптувати роботу місцевих органів влади до сучасних викликів. Команди підтримки реформ посилять спроможність громад, допоможуть залученню інвестицій та реалізації проєктів відновлення, а також підвищать прозорість та відкритість місцевого самоврядування», — зазначила заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна.
 
Методологія дослідження містить 40 критеріїв, більшість з яких — це функціональні обов’язки міських рад і їхніх виконавчих органів, зокрема:
 
-  підтримка ВПО (інформування про допомогу, працевлаштування, проживання),
-  підтримка релокованого бізнесу (юридичний супровід, навчання, кредитні чи податкові умови),
-  інформування про укриття,
-  забезпечення доступу до даних про земельні та житлові питання, комунальне майно тощо.
 
Згідно з дослідженням, всі 70 міст забезпечують подачу електронного запиту на публічну інформацію. Більшість з них публікують на офіційному сайті рішення міських рад та виконкомів та надають актуальну інформацію про укриття тощо. Крім того, майже половина міст, які охоплені дослідженням, оприлюднюють актуальну інформацію для ВПО.
 
Однак ситуація з доступом до публічної інформації міст погіршилась з запровадженням воєнного стану. Апелюючи до безпекових ризиків, деякі міста призупинили роботу офіційних порталів або ж обмежували доступ до окремих розділів чи сторінок. Втім, додають автори дослідження, низький рівень прозорості окремих міст не завжди свідчить про їх недоброчесність чи наявність корупційних ризиків. Часто це є наслідком обмежень воєнного часу або нестачі ресурсів, спеціальних цифрових навичок тощо.
 
Питання прозорості та підзвітності важливі не тільки для муніципалітетів і мешканців, а й для продовження підтримки України міжнародною спільнотою. «Прозорість — один з основних принципів успішного відновлення України, продовження підтримки міжнародних партнерів, та успішної майбутньої євроінтеграції», — додають автори дослідження.
 
Детальні результати дослідження доступні за посиланням: https://cutt.ly/H7DrNCc
 
 
 
 
 


ВСІ Новини