Для людей
з порушенням зору

    Новини    17 Квітня 2023, 16:56
Версiя для друку


Україна готова приєднатися до системи електронної товарно-транспортної накладної ЄС

17 Квітня 2023, 16:56
Україна успішно пройшла відбір для участі у пілотному проєкті EU4Digital. Він передбачає приєднання до єдиної системи електронної товарно-транспортної накладної Європейського Союзу – е-CMR.
 
«Протягом минулого року продовжувалася активна робота з впровадження електронної ТТН Україні. Ми маємо підтримку бізнесу у цьому напрямку та наразі тестуємо продукт.
 
Перехід на електронну систему також матиме позитивний економічний ефект – електронні накладні дешевші паперових, та екологічний – відмова від паперових документів сприятиме збереженню довкілля.  Перевагою системи е-ТТН в Україні є розробка одразу з урахуванням європейських стандартів обміну даними. Це зробить інтеграцію з європейською системою e-CMR легшою. 
 
Вдячні європейським партнерам за підтримку нашої ініціативи щодо приєднання до єдиної системи електронної товарно-транспортної накладної ЄС», — прокоментував Анатолій Комірний,  Заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України.
 
У рамках пілоту сформовано робочу групу, завданням якої є:
 
- оцінка поточного стану справ з електронним обміном інформацією про вантажні перевезення в Україні;
-  розробка дорожньої карти щодо запуску електронних супроводжувальних документів перевезення вантажів.
 
Дорожня карта буде розроблена протягом 2023 року на підставі оцінки поточного стану справ, і включатиме план дій щодо інтеграції платформи електронних вантажних перевезень України та ЄС.
Зокрема, відповідності е-ТТН стандартам обміну електронною інформацією про вантажні перевезення (eFTI).
 
Нагадаємо, що восени 2022 року Україна почала співпрацю з Естонією із залучення до проєкту впровадження е-ТТН для автомобільних вантажоперевізників.
 
Впровадження системи е-TTН здійснюється у партнерстві Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS» та за участі ГО «Інститут аналітики та адвокації», яка на період реалізації проєкту є адміністратором системи е-ТTН.


ВСІ Новини