Для людей
з порушенням зору

    Новини    19 Квітня 2023, 12:30
Версiя для друку


Олександр Кубраков зустрівся з Хулусі Акаром, Міністром національної оборони Туреччини

19 Квітня 2023, 12:30
Олександр Кубраков, Віце-прем'єр-міністр з відновлення України: 
 
Заверишили зустріч з Хулусі Акаром, Міністром національної оборони Туреччині. На порядку денному головне питання – розблокування та забезпечення ефективного функціонування Чорноморської зернової ініціативи. Дійшли згоди щодо поновлення реєстрації та інспектування суден, що прибувають під завантаження українським збіжжям.
 
З 10 квітня росія припинила реєстрацію нового вхідного флоту до участі в Ініціативі та відмовилась працювати за планами українських портів. Це зробило неможливим складання інспекційних планів та фактично зупинило вхід нових суден в рамках Зернової ініціативи.
 
Як відомо, за останні два дні, 17-18 квітня не було складено інспекційного плану та не проведено жодної інспекції в територіальних водах Туреччини. 18 квітня українська сторона запропонувала провести хоча б 2 інспекції вихідного та 2 інспекції вхідного флоту. Ця пропозиція була підтримана також турецькою стороною, але не була реалізована через позицію росії.
 
Вимагаючи регулювати діяльність українських портів шляхом визначення суден, які можуть брати участь в Ініціативі, росія порушила офіційні процедури Спільного координаційного центру та умови Зернової угоди зокрема.
 
Вимоги контролювати та втручатися в роботу українських портів є неприйнятними для нас.
 
Вдячний Міністру оборони Туреччини Акару Хулусі за конструктивний діалог та чітку позицію щодо підтримки роботи зернової ініціативи. Незважаючи, що інспекціі суден будуть поновлені, продовжуємо робочі консультації з ООН та Туреччиною щодо шляхів забезпечення повноцінного виконання зернової угоди з дотримання зобов’язань всіх сторін та процедур СКЦ.
 
Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах FacebookTwitterTelegram.


ВСІ Новини