Для людей
з порушенням зору

    Новини    21 Квітня 2023, 19:44
Версiя для друку


єВідновлення: ухвалено порядок надання державної допомоги на ремонт пошкодженого житла

21 Квітня 2023, 19:44
Він передбачає надання громадянам, чиє житло було пошкоджено внаслідок збройної агресії рф, державної допомоги на поточний ремонт житла. Зробити це можна буде з допомогою електронної послуги єВідновлення.
 
«Завдяки цьому порядку кожен громадянин, чия квартира, приватний будинок чи кімната в гуртожитку були пошкоджені внаслідок агресії рф і які ще не були відновлені, зможе отримати кошти для ремонту свого житла. Це стосується понад 160 тисяч домогосподарств.
 
На черзі — тестування послуги єВідновлення разом з Мінцифрою. Плануємо це зробити в найближчі три тижні.
 
Джерелами для компенсацій стануть як кошти державного бюджету, так і кошти міжнародних донорів та кредиторів. Очікуємо, що зможемо в найближчому майбутньому зробити основним джерелом компенсацій репарації росії», — прокоментував Олександр Кубраков, Віце-прем’єр-міністр з відновлення України — Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури.
  • Хто зможе скористатись послугою?
Всі громадяни України, чиє житло було пошкоджено внаслідок бойових дій, не було відремонтоване раніше і підлягає відновленню. Це, зокрема, стосується квартир, приватних будинків та інших житлових приміщень, наприклад кімнат в гуртожитку.
 
Пріоритет надаватиметься:
 
- учасникам бойових дій,
- людям з інвалідністю внаслідок війни,
- ветеранам війни,
- членам сімей загиблих військових,
- мобілізованим,
- багатодітним родинам,
- людям з інвалідністю І та ІІ групи,
- батькам-вихователям дитячого будинку сімейного типу;
- опікуна/піклувальникам,
- прийомним батькам та патронатним вихователям,
- дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування.
  • Як отримати компенсацію?
Перш за все слід подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно. Це можна зробити на порталі чи в застосунку Дія, а також через ЦНАП або нотаріуса.
 
Далі потрібно відкрити спеціалізований рахунок єВідновлення в одному з банків-учасників програми. Відкрити картку можна, як у банківському застосунку, так і в фізичному відділенні банку.
Після цього слід подати заяву на компенсацію в Дії.
 
Після подання заявки спеціальна Комісія з розгляду питань щодо надання компенсації, створена при органі місцевого самоврядування, розгляне заяву, проведе обстеження пошкодженого майна, внесе дані про нього в Реєстр пошкодженого та знищеного майна та визначить вартість його відновлення.
 
Строк розгляду заяви та прийняття рішення щодо компенсації не повинен перевищувати 30 календарних днів з дня її подання.
 
Після цього громадянин, який подав заяву на компенсацію, отримає підтвердження та кошти на спеціалізовану картку єВідновлення.
 
  • Як можна використати компенсацію?

Кошти можна використати на закупівлю будівельних матеріалів, вікон, дверей, покрівлі, а також на оплату будівельних робіт.
 
Витратити кошти можна буде тільки на будівельні матеріали чи послуги підрядників, які мають відповідні MCC-коди чи торгівельні коди.
 
Використати компенсацію можна буде протягом 1 року з моменту її нарахування.
 
Відповідний порядок компенсації розроблено Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури у співпраці з Міністерством цифрової трансформації України за підтримки USAID / UK aid проєкту TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах.
 
Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах FacebookTwitterTelegram.


ВСІ Новини