Для людей
з порушенням зору

    Новини    15 Червня 2023, 16:53
Версiя для друку


Шостий апеляційний адміністративний суд скасував рішення суду першої інстанції, яке блокувало ліквідацію ІПДМ

15 Червня 2023, 16:53

Олександр Кубраков, Віце-прем'єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури:

Добрі новини в морській галузі. Шостий апеляційний адміністративний суд сьогодні скасував рішення суду першої інстанції, яке блокувало ліквідацію Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків (ІПДМ).

Тієї самої Інспекції, в яку входили державні кваліфікаційні комісії, які в морських колах мали вкрай негативну репутацію. ІПДМ ліквідовувалась Постановою КМУ №1499 в рамках реформи дипломування моряків.

Але ряд осіб, які кілька років за допомогою Інспекції вибудовували схеми «заробітку на моряках», чинять відчайдушний опір та намагаються в судовому порядку заблокувати реформу.

Я вже казав, що Адміністрація судноплавства отримала 31 позов від різних колишніх працівників цієї інспекції. Мета – блокування реформи і повернення корупційної ланки. Навіть знайшовся суддя, який задовольнив два позови: заборонив ліквідацію ІПДМ і заборонив діяльність Адміністрації судноплавства, тобто заборонив дипломування моряків.

Сьогодні перше його рішення було скасовано апеляційним судом – ІПДМ буде ліквідоване як того передбачає реформа і постанова КМУ 1499. Це, без сумніву, перемога. Втім, ми виграли битву, але ще не виграли війну.

Незабаром ще одна апеляція, де Адміністрація судноплавства бореться за права моряків на прозору процедуру підтвердження кваліфікації без хабарів та необґрунтованих відмов. А поки, на жаль, воно зупинено рішенням того самого судді Балаклицького.

Я вдячний всім, хто підтримує і разом з нами і морською спільнотою обирає дипломування без поборів.

Нагадаю, що, за даними НАЗК, до реформи моряки практично не могли отримати підтвердження кваліфікації без звернення до приватних «агентів», які брали за свої «послуги» від 4 до 10 тисяч доларів. Перший кваліфікаційний документ моряка за новою прозорою процедурою було видано 22 лютого 2023 року. За півроку реформування Адміністрація судноплавства організувала процедуру дипломування в Києві та Одесі, моряки отримали більше 2000 кваліфікаційних документів у законний спосіб.

Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах FacebookTwitterTelegram.



ВСІ Новини