Для людей
з порушенням зору

    Новини    14 Липня 2023, 18:11
Версiя для друку


Міжвідомча робоча група рекомендувала виділити з Фонду ліквідації 5,15 мільярда гривень на реалізацію 139 проєктів

14 Липня 2023, 18:11

Міжвідомча робоча група рекомендувала виділити з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії рф (Фонд ліквідації) близько 5,15 мільярда гривень на реалізацію 139 регіональних проєктів та 186,3 мільйона гривень на закупівлю спецтехніки. Відповідне рішення було ухвалене за підсумками другого засідання Міжвідомчої робочої групи, яке відбулося 14 липня.

«Проєкти, які були розглянуті сьогодні, це не просто таблиці і цифри. Це в першу чергу відновлення постраждалих громад, забезпечення гідних умов життя для тисяч людей по всій країні, а також посилення обороноздатності та безпеки громадян. Саме для цього і було створено Фонд ліквідації. А обов'язкова вимога реєструвати всі проєктні заявки в цифровій екосистемі DREAM забезпечує прозорість та підзвітність використання залучених коштів», - зазначив Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

Серед рекомендованих проєктів: відновлення 62 багатоповерхових житлових будинків, 17 об’єктів водопостачання та водовідведення, 7 об’єктів теплопостачання, 29 споруд цивільного захисту, 6 об’єктів для забезпечення житлом ВПО та осіб, які його втратили внаслідок збройної агресії, тощо.

Крім того, пропонується виділити кошти для закупівлі спецтехніки (екскаватори-навантажувачі, сміттєвози, автовежі, самоскиди та автокрани) в рамках 49 проєктів Донецької, Сумської та Херсонської та Чернігівської областей на суму 186,3 мільйона гривень.

Пріоритезація проєктів відбувалась відповідно до Методики, напрацьованої Коаліцією громадьских організацій RISE Ukraine. Формула пріоритезації містить показник рівня потреб, на забезпечення яких спрямована реалізація проєкту, показник вартості проєкту на одного користувача, оцінку фінансової спроможності громади в розрахунку на одного мешканця. Враховується також показник додаткового впливу проєкту, зокрема, приналежність громади до 12 найбільш постраждалих від збройної агресії областей, наявність проєктно-кошторисної документації, співфінансування тощо.

Свої пропозиції на розгляд Міжвідомчої робочої групи подали Дніпропетровська, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька, Чернігівська обласні військові адміністрації, а також Міністерство оборони України, Міністерство освіти і науки України, Державна служба України з надзвичайних ситуацій (ДСНС), Національна гвардія України та Державна архівна служба. 

У цілому було отримано заявки на реалізацію 530 проєктів на загальну суму понад 20 мільярдів гривень. Крім того, окремі обласні військові адміністрації подали пропозиції щодо закупівлі 415 одиниць спецтехніки для комунальних підприємств на 1,6 мільярда гривень. Таким чином загальна вартість пропозицій, що надійшли на розгляд Міжвідомчої робочої групи, становить 21,6 мільярда гривень.

Відповідно до Положення про Міжвідомчу робочу групу, оголошення про її засідання було надіслано до представників центральних органів виконавчої влади, які входять до складу групи, а відповідні матеріали з порядком денним були розміщені на офіційному сайті Міністерства.

За результатами обговорення пропозицій членами Міжвідомчої робочої групи було також запропоновано виділити кошти на окремі пріоритетні для регіонів проекти, у разі доопрацювання заявниками наявних зауважень.

Нагадаємо, за результатами першого засідання Міжвідомчої робочої групи Уряд затвердив виділення 6,6 мільярда гривень у вигляді субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

Всього за рахунок виділених коштів будуть реалізовуватись 157 пріоритетних проєктів областей, що найбільше постраждали внаслідок збройної агресії російської федерації. Крім того, проєктом постанови, який внесено на розгляд Уряд, Державному агентству відновлення та розвитку інфраструктури (Агентство відновлення) пропонується виділити 3,6 мільярда гривень з Фонду ліквідації на будівництво та відновлення об’єктів інфраструктури, житлового та громадського призначення, громадських будинків та споруд.

Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах FacebookTwitterTelegram.

 



ВСІ Новини