Для людей
з порушенням зору

    Новини    15 Серпня 2023, 18:07
Версiя для друку


Містобудівна реформа: аналіз ключових нововведень спільно з експертами та представниками громадянського суспільства

15 Серпня 2023, 18:07
Сьогодні, 15 серпня, за ініціативи Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури відбулась друга консультаційна зустріч представників Міністерства, Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, представників територіальних громад та місцевого самоврядування, експертів з питань будівництва та антикорупційного управління, представників міжнародних організацій, журналістів.
 
Ключова тема зустрічей – аналіз нововведень реформи містобудування та консолідація зусиль навколо прозорої та підзвітної відбудови України. Учасники обговорення наголосили на важливості ролі громадськості у процесах відновлення та участі у імплементації Закону.
«Згідно із законопроєктом продовжують діяти норми законодавства, які на сьогодні дають можливість громадськості контролювати законність забудови та впливати на незаконні будівництва. Більш того законопроєкт через цифровізацію підсилює роль громадськості і люди зможуть побачити в публічному доступі (на цифровій публічній карті) об’єкти самочинного будівництва, виявлені органами місцевого самоврядування в рамках моніторингу забудови.
Мешканці громад, фізичні та юридичні особи матимуть змогу подати повідомлення про порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, з використанням електронної системи до виконавчих органів сільських, селищних, міських рад, які здійснюють моніторинг забудови», — розповідала Олена Шуляк, народна депутатка України, голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.
 
 
Заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталія Козловська зазначила, що вкрай необхідно зміцнювати і розширювати повноваження місцевого самоврядування.
«Запровадження реформою повноцінного моніторингу забудови необхідно насамперед для того, щоб виправити наявну жахливу ситуацію в українських містах. Моніторинг надає власні, а не делеговані повноваження органам місцевого самоврядування, які необхідні для системного впливу на містобудування в громаді. Це важливо тоді, коли містобудівний контроль не працює. Важливо те, що дії в рамках моніторингу може ініціювати громадськість
Це вкрай важлива реформа, яка призведе до низки суттєвих змін у містобудівній сфері. Вона розширює роль громадськості у сфері містобудування, навіть суто з юридичної точки зору, адже передбачає більше відповідних інструментів. Зокрема, громадськість залучається під час обговорення містобудівних документів», — розповіла заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталія Козловська.
 
 
Олександра Азархіна, заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури наголосила на антикорупційній складовій реформи.
“Важливо вести прямий діалог з усіма стейкхолдерами реформи та спільно ухвалювати рішення щодо впровадження необхідних норм. Так само спільно нам потрібно підтримати повну цифровізацію будівельної галузі – прозорість та підзвітність відновлення чи будівництва з нуля будь-якого обʼєкта інфраструктури. Реформа дає унікальну можливість бачити прийняте або неприйняте рішення кожного учасника на всіх етапах. Це про персональну відповідальність перед громадою та партнерами. Команда Міністерства відновлення вже бере на себе відповідальність і сподіваємося, що наші партнери також до цього готові ” – підкреслила Олександра Азархіна.
 
 
В основі містобудівної реформи – закон 2851. Верховна Рада України ухвалила 13 грудня 2022 року. Наразі тривають консультації та системні зустрічі з стейкхолдерами реформи.
Сьогодні у заході взяли участь представники органів місцевого самоврядування, представники Антикорупційної ініціативи ЄС (EUACI), ULEAD з Європою / ULEAD with Europe, Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ), Всеукраїнської асоціації громад, «Асоціації міст України», Офісу ефективного регулювання BRDO, HOVERLA / проєкт USAID в Україні, USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах», Архітектурної палати НСАУ, UN Women.
Про час та місце проведення наступних консультацій щодо містобудівної реформи буде повідомлено на офіційних ресурсах Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.
 
Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах FacebookTwitterTelegram


ВСІ Новини