Для людей
з порушенням зору

    Новини    1 Вересня 2023, 11:46
Версiя для друку


Олександр Кубраков, віце-прем'єр-міністр з відновлення України: Наша задача відбудувати безпечні і комфортні навчальні заклади

1 Вересня 2023, 11:46
Минулого року команда Міністерства фокусувалась на відновленні транспортного сполучення зі звільненими територіями — дороги, мости, залізниця. Створювали можливість фізично повернутися додому.
 
Цього року наша задача запустити програми відновлення житла та критичної інфраструктури — базові умови для повернення українців до рідних міст і сіл. Зокрема, це стосується і освітньої інфраструктури.
З останніх даних обласних військових адміністрацій, майже 1800 шкіл наразі зруйновані. За останній рік вдалося відновити 410 шкіл завдяки фінансуванню з місцевих бюджетів, а також допомозі місцевих бюджетів.
 
Поділюсь найближчими планами Міністерства відновлення щодо освітньої інфраструктури. Попри війну, наша задача відбудувати безпечні і комфортні навчальні заклади.
З Фонду ліквідації наслідків вже на відновлення закладів освіти скеровано 3,2 млрд грн. На ці кошти капітально відремонтуємо 66 шкіл та 15 дитсадків.
 
До активної відбудови шкіл та садочків долучилися наші міжнародні партнери.
112 закладів освіти будуть відбудовані в рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України та Програми відновлення України, що фінансуються за рахунок коштів Європейського інвестиційного банку. Загалом на це буде скеровано 7,13 млрд грн за двома програмами.
З гуманітарного бюджету Європейського Союзу виділено грантових 38,3 млн євро. Зокрема, Офісу Управління ООН з обслуговування проєктів (UNOPS) та Програмі розвитку ООН в Україні (ПРООН/UNDP).
 
Ці міжнародні організації звернулися до Міністерства з пропозицією виступити бенефіціаром проєктів з відбудови українських шкіл, пошкоджених внаслідок бойових дій і разом з громадами визначали конкретні проєкти.
 
Із ПРООН будемо разом відбудовувати школи у 11 областях. Було визначено попередній перелік із 120 шкіл. Ремонтні роботи розпочали вже в 10 навчальних закладах.
 
Із проєктом UNOPS зконцентруємося на 73 школах у Київській, Сумській, Харківській та Чернігівській областях. На 8 об’єктах вже завершуються ремонтні роботи.
 
Ще один надійний міжнародний партнер у відбудові шкіл — Швейцарія. «DECIDE: ВІДБУДОВА. Ініціатива з відновлення шкіл» — це програма на підтримку громад у Чернігівській, Одеській та Полтавській областях в облаштуванні шкільних укриттів. Також в рамках програми відремонтують одну з чернігівських шкіл і місцевий інклюзивно-ресурсний центр в Бородянці на Київщині. Для цього Швейцарія виділяє 4,5 млн євро.
 
Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах FacebookTwitterTelegram.


ВСІ Новини