Для людей
з порушенням зору

    Новини    26 Вересня 2023, 16:40
Версiя для друку


Олександр Кубраков: Україна вперше зможе подавати заявки на інфраструктурні проєкти у рамках програми CEF на рівні із членами ЄС

26 Вересня 2023, 16:40
Українська делегація на чолі з Віце-прем’єр-міністром з відновлення України – Міністром розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександром Кубраковим, разом з представниками Агенства відновлення зустрілася з Комісаром ЄС з питань транспорту Адіною Велян у Брюсселі.
 
Ключовий результат зустрічі – Україна вперше зможе самостійно подавати заявки для фінансування інфраструктурних проєктів за програмою ЄС «Механізм сполучення Європи» (Connecting Europe Facility – CEF) у межах ініціативи «Шляхи солідарності».
 
Раніше подавати на відбір проєкти Україна могла лише у співпраці як мінімум ще з однією країною Євросоюзу. Натомість держави-члени ЄС могли робити це самостійно.
Під час зустрічі Адіна Велян оголосила про старт нового відбору проєктів на 2024 рік у рамках програми CEF.
 
«Одним із секторів, на якому ми зосереджуємося в першу чергу в процесі відновлення є транспорт та експортна логістика, зокрема портів Дунайського регіону. За півтора року порти “Ізмаїл”, “Рені” і “Усть-Дунайськ” збільшили вантажообіг втричі. Наша мета – досягти потужності 30 млн т/рік і забезпечити можливість заходу в порти Дунайського кластеру суден більшої вантажопідйомності. Тому ці проєкти ставимо пріоритетом під час підготовки заявок до програми CEF. Водночас наша співпраця у рамках цієї програми стане ключовою для покращення транспортного сполучення з Європейським Союзом шляхом розвитку мережі TEN-T», – зазначив на зустрічі Олександр Кубраков.
 
Заходи, спрямовані на збільшення потужностей перевалки вантажів та збільшення осадки суден на окремих ділянках Дунайського морського шляху, включають:
 
◾Будівництво перевантажувальних комплексів
◾Розвиток судноплавного шляху Дунай-Чорне море
◾Капітальний ремонт причалів
◾Придбання спеціальної багатофункціональної техніки
◾Днопоглиблювальні роботи портових акваторій і підхідних каналів.
 
Нагадаємо, у травні 2022 року Європейська Комісія оголосила комплекс заходів в рамках ініціативи «Шляхи солідарності», серед яких планується обладнання контрольних пунктів та оновлення карт Транс'європейської транспортної мережі (TEN-T). «Шляхи солідарності» – це механізм забезпечення експорту українських товарів, у першу чергу зернових, який став відповіддю Євросоюзу на морську блокаду українських портів з боку рф.
 
Довідково. У червні 2023 року між Україною та ЄС була підписана Угода про участь нашої держави у програмі Європейського Союзу «Механізм «Сполучення Європи», яка відкриває можливість фінансування проєктів із розвитку української інфраструктури, транспортного сполучення у рамках транс’європейських мереж. У 2023 році Єврокомісія погодила всі шість заявок щодо розбудови прикордонної інфраструктури в рамках програми CEF.
 
Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах FacebookTwitterTelegram 


ВСІ Новини