Для людей
з порушенням зору

    Новини    28 Листопада 2023, 09:45
Версiя для друку


Україна презентувала план реалізації реформи місцевого самоврядування

28 Листопада 2023, 09:45

Наприкінці минулого тижня відбулося 18-те пленарне засідання Європейського комітету з питань демократії та урядування Ради Європи (CDDG), на якому українська делегація поінформувала про подальші планиз реалізації реформи з децентралізації влади до 2027 року.

В ході засідання представник Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, начальник відділу розвитку місцевого самоврядування та взаємодії з інституціями Ради Європи Управління з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Оксана Павлюк відзначила, що навіть в умовах воєнного стану Україна продовжує реформу місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Задля цього, у розвиток  домовленостей в рамках Діалогу високого рівня, який проходить за підтримки Ради Європи, Мінінфраструктури було розроблено план заходів з реалізації реформи з Децентралізації влади до 2027 року.

 
 

Серед ключових заходів з реалізації реформи:

  • Переформатування місцевих державних адміністрацій в органи префектурного типу;
  • Відновлення діяльності ОМС та органів виконавчої влади на деокупованих територіях;
  • Посилення фінансової спроможності ОМС;
  • Формування професійної конкурентної служби в ОМС;
  • Розвиток форм прямого народовладдя;
  • Посилення інституційної спроможності асоціацій ОМС;
  • Врегулювання окремих питань адміністративно-територіального устрою.

Оксана Павлюк також подякувала Раді Європи за модерацію заходу в Страсбурзькому форматі, що відбувся 14 жовтня поточного року. На ньому ключові стекхолдери реформи – урядовці, народні депутати та представники місцевого самоврядування – отримали змогу узгодити свої позиції відносно запровадження системи забезпечення законності в діяльності органів місцевого самоврядування в Україні, а також щодо відновлення місцевого самоврядування на деокупованих територіях.

Від Верховної Ради України у засіданні прийняв участь в онлайн форматі голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін. Він поінформував про впровадження домовленостей в рамках Діалогу високого рівня щодо подальшого реформування місцевого самоврядування в умовах воєнного стану та на післявоєнний період.

У рамках засідання CDDG також були окреслені основні завдання оновленого Комітету з питань демократії, серед яких – сприяння обміну досвідом і передовими практиками для розроблення спільних політичних заходів і стандартів; запровадження інструментів для зміцнення демократії, її інститутів та процесів, а також належного управління на всіх рівнях – національному, регіональному та місцевому. Окремо визначено плани щодо надання всебічної допомоги Україні у відновленні та відбудові демократичних інститутів і врядування.

CDDG є міжурядовим форумом, в рамках якого представники держав членів Ради Європи зустрічаються для розроблення і розвитку європейських стандартів урядування, обміну досвідом, спостереження щодо стану демократичного урядування та спільної роботи для зміцнення демократичних інституцій на усіх рівнях публічного управління.

З матеріалами 18-го засідання пленарне засідання Європейського комітету з питань демократії та урядування Ради Європи (CDDG) можна ознайомитись за посиланням

 
Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах FacebookTwitterTelegram


ВСІ Новини