Для людей
з порушенням зору

    Оголошення    6 Грудня 2023, 11:35
Версiя для друку


Повідомлення про оприлюднення проєкту Закону України

«Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання механізму затвердження територій територіальних громад та визначення їх адміністративних центрів»
6 Грудня 2023, 11:35

1.Розробник:

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

2.Стислий виклад змісту проєкту акта:

За результатами удосконалення адміністративно-територіального устрою України, здійсненого в рамках реалізації реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, у 2020 році в Україні було визначено адміністративні центри та затверджено території 1 469 територіальних громад, утворено 136 та ліквідовано 490 районів. 

Протягом часу, що минув після місцевих виборів 2020 року, та з урахуванням викликів, що постали в умовах правового режиму воєнного стану, виникли проблемні питання, які залишаються неврегульованими.

На сьогодні затвердження територій територіальних громад та визначення їх адміністративних центрів областей здійснюється Кабінетом Міністрів України на основі затверджених перспективних планів формування територій громад, що розроблялися відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та затвердженої Урядом Методики формування спроможних територіальних громад.

Таким чином, затвердження територій нових територіальних громад або зміна територій чи адміністративних центрів існуючих територіальних громад на даний час фактично неможливі без попередньої зміни перспективного плану формування територій громад.

Залишається невирішеною проблема «розірваності» територій територіальних громад. Незважаючи на законодавчу вимогу щодо нерозривності територій, на даний час залишаються «розірваними» території багатьох територіальних громад. Наведена проблема також не може бути вирішена через відсутність відповідного законодавчого регулювання.

Жоден владний суб’єкт, у тому числі Уряд, не наділений повноваженнями щодо зміни назв територіальних громад, зазначених у відповідних розпорядженнях Кабінету Міністрів України про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад.

Існуюча проблема може набути більших масштабів у результаті реалізації положень Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», яким встановлена вимога про необхідність перейменування населених пунктів, назви яких містять символіку російської імперської політики або присвячені особам/подіям, визначеним пунктом 6 статті 8 цього Закону, або назви яких не відповідають стандартам державної мови.

Для вирішення наведених та інших проблемних питань Міністерством розроблено проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання механізму затвердження територій територіальних громад та визначення їх адміністративних центрів», яким пропонується забезпечити законодавче врегулювання механізму затвердження територій територіальних громад та визначення їх адміністративних центрів.

3.Спосіб оприлюднення проєкту акта:

Проєкт акта, пояснювальну записку, порівняльну таблицю розміщено на офіційному вебсайті Мінінфраструктури (www.mtu.gov.ua).

4.Строк, протягом якого приймаються зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань:

Зауваження та пропозиції приймаються протягом 15 днів з дня оприлюднення.

5.Зауваження та пропозиції направляти на адресу:

Зауваження та пропозиції надсилати електронною поштою на адресу: www.mtu.gov.ua; y.kotok@mtu.gov.ua. 

Проєкт закону 

Пояснювальна записка

Порівняльна таблиця



ВСІ Оголошення