Для людей
з порушенням зору

    Новини    21 Грудня 2023, 17:32
Версiя для друку


Анна Юрченко: У 2023 році у співпраці з партнерами нами започатковано велику кількість нових стратегічно важливих інфраструктурних проєктів

21 Грудня 2023, 17:32

Заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України з питань європейської інтеграції Анна Юрченко під час підсумкової зустрічі команди Міністерства з головами дипмісій та громадськістю розповіла про основні досягнення у напрямку міжнародного співробітництва. 

«Цього року Міністерство отримало портфелі проєктів з багатьма іноземними стейкголдерами. З кожним з донорів було детально проаналізовано усі проєкти, актуалізовано їх доцільність під час війни, визначені відповідні пріоритети. Основні сфери – транспорт, житло ЖКГ, соціальний сектор.

По транспорту – було започатковане грантове фінансування Connecting Europe Facility на суму €82 мільйони. Також маємо програму розвитку залізничного сполучення RELINC на суму $50 мільйонів зі Світовим Банком. Вперше маємо спільні проєкти з JICA на суму майже  $600 мільйонів.

Для роботи з відновлення житла запустили проєкт HOPE, що дав нам можливість розробити нормативно-правову базу для компенсацій за пошкоджене житло. Завдяки цьому вдалося також забезпечити фінансування капітальних ремонтів багатоквартирних будинків. Для реалізації проєкту Світовий Банк надав грант та кредит в обсязі $232 мільйони. 

Сектор ЖКГ у 2023 році також отримав фінансування для втілення інфраструктурних проєктів – близько $288 мільйони. Працюємо тут зі Світовим Банком, Європейським інвестиційним банком, JICA. 

При цьому соціальний сектор лишається одним з найбільших за кількістю проєктів. Це відбудова шкіл, закладів дошкільної освіти, закладів охорони здоров’я у 19 областях України. Активно співпрацюємо з UNOPS та UNDP у цьому напрямку. Маємо фінансування від Європейського інвестиційного банку та Європейської комісії», – зазначила Анна Юрченко.

Анна Юрченко наголосила, що одним з найперших завдань на 2024 рік є фіналізація звіту RDNA3, який Україна формує спільно зі Світовим Банком. Саме у ньому відображені всі нагальні потреби України у відбудові і визначені основні пріоритети. До цього базисним документом був такий самий попередній звіт – RDNA2.

Інші фокуси міжнародної співпраці на 2024 рік:

  • Підтримка експортної спроможності України

  • Підписання угод з Банком розвитку Ради Європи для компенсацій за знищене житло

  • Розширення наявних та започаткування нових проєктів у всіх сферах

Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах FacebookTwitterTelegram



ВСІ Новини