Для людей
з порушенням зору

    Новини    5 Січня 2024, 10:30
Версiя для друку


Ганна Замазєєва: Розширення можливостей Фонду декарбонізації стане нашим основним завданням у 2024 році

5 Січня 2024, 10:30

Ганна Замазєєва, Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження, під час підсумкової зустрічі команди Міністерства з головами дипмісій та громадськістю розповіла про роботу агентства у 2023 році.

«Перший крок до системного впровадження енергоефективних рішень – створення законодавчого підгрунтя, вироблення стратегії та інструментів для реалізації відповідної державної політики. При цьому у своїй роботі ми, в першу чергу, спираємося на євроінтеграційні зобов’язання, а також на наш дороговказ - Національний план дій з енергоефективності до 2030 року.

 

Відносно імплементації норм Закону «Про енергетичну ефективність»: було розроблено та погоджено 14 нормативно-правових актів. Для виконання вимог Угоди Україна-ЄС ми цьогоріч розробили 12 техрегламентів з екодизайну та енергомаркування. Для імплементації вимог ЄС по розвитку високоефективної когенерації прийнято відповідний фундаментальний закон, який передбачає перехід України на високоефективні когенераційні установки, та вже розроблено 6 підзаконних актів.

 

Держенергоефективності також виступило за створення Фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації. Цьогоріч відкрито перші 2 регіональних офіси декарбонізації та енергоефективності (Дніпро, Кропивницький) для співпраці з органами місцевого самоврядування, створено унікальну мультимедійну платформу з декарбонізації UANDP, яка об’єднає збір проєктів, надання технічних енергоефективних рішень та фінансові інструменти для їх реалізації.

Разом з Міністерством відновлення розробляємо програми, завдяки яким ми зможемо підтримати як громади, так і підприємства у впровадженні енергоефективних проєктів», – зазначила Ганна Замазєєва.

 

У планах Агентства на 2024 рік продовжувати роботу для забезпечення повноцінного функціонування створених інструментів та програм стимулювання декарбонізації та енергоефективної трансформації. Зокрема, планується акумулювати близько $26 мільйонів для роботи Державного фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації, розширити кількість регіональних офісів, а також стимулювати використання альтернативних видів палива.

 

«Нашим незмінним пріоритетом є і буде реалізація держполітики у таких актуальних для євроінтеграції та відбудови напрямах, як підвищення енергоефективності, розвиток сфери альтернативних видів палива, декарбонізація», - підсумувала Голова.

 

Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах FacebookTwitterTelegram

 



ВСІ Новини