Для людей
з порушенням зору

    Новини    15 Січня 2024, 20:22
Версiя для друку


Олександр Кубраков: У Міністерстві відновлення відбулася зустріч з Всеукраїнською асоціацією громад. Під час зустрічі спланували спільну роботу та визначили основні пріоритети на 2024 рік

15 Січня 2024, 20:22
Конструктивна зустріч з Всеукраїнською асоціацією громад. Розповіли про пріоритети Міністерства, спланували спільну роботу на 2024 рік.
 
єВідновлення.
 
Цей проєкт є одним з успішних прикладів взаємодії держави та громад. Понад 35 тисячі українців отримали кошти на термінові та капітальні ремонти загальною вартістю понад 3 мільярдів гривень, 60 родин вже уклали угоди купівлі-продажу з використанням житлового сертифіката, всього в роботі – понад 8 тисяч заявок. Успіх єВідновлення напряму залежить від здатності місцевої влади організувати належну роботу комісій, і ми вдячні найбільш активним громадам, завдяки їх роботі громадяни отримують допомогу у найкоротші строки.
 
Прозорість та підзвітність у відновленні.
 
DREAM - Державна цифрова екосистема управління відновленням містить понад 1 500 проєктів відновлення з усієї країни. Важливо, щоб якомога більше громад працювали з цим інструментом. Це зручність управління інвестиціями, прозорість, довіра міжнародних партнерів. Вже маємо понад 500 громад, які успішно використовують систему. Хочемо аби ця цифра зростала. Найближчим часом в екосистемі DREAM з’явиться можливість створювати фінансові програми та подавати заявки на них.
 
 
Компенсація різниці в тарифах.
 
Уже розроблений законопроєкт щодо надання компенсації різниці в тарифах, що утворилась по підприємствах теплопостачання для місцевих бюджетів. Він передбачає компенсацію за тепло та постачання гарячої води, тарифи на які згідно з мораторієм заборонено підвищувати.
 
Згідно з проєктом закону, сума субвенції залежить не від обсягів боргу за газ, а саме від різниці між фактичними нарахуваннями за діючими тарифами та фактичними витратами підприємств, понесеними на виробництво теплової енергії та наданням послуг.
 
 
Законодавчі ініціативи для підтримки бізнесу у постраждалих регіонах.
 
Йдеться про низку пільг для бізнесу, який працюватиме у найбільш постраждалих регіонах під час дії воєнного стану та до 25 років після його закінчення. В першу чергу йдеться про спрощення регуляторних процедур та обмеження перевірок.
 
Наприклад, запровадження механізму страхування інвестицій від воєнних ризиків та спрощення реалізації проєктів державно-приватного партнерства та концесії. Крім того, для сталого розвитку територій, на які поширюватиметься дія Закону, пропонується передбачити надбавку до посадових окладів працівникам бюджетної сфери, які працюватимуть на таких територіях.
 
Прогрес реформи децентралізації та регіонального розвитку
 
Команда Міністерства із залученням понад 300 українських та міжнародних профільних експертів завершила роботу над оновленою Державною стратегією регіонального розвитку на період до 2027 року. Документ розроблено з урахуванням нових викликів, які постали перед державою та регіонами. ДСРР буде синхронізована з Планом України — дорожньою картою зі структурних реформ та інвестиційних проєктів, які Україна планує реалізувати в наступні чотири роки на шляху до Європейського Союзу. Детальні кроки з реалізації ДСРР будуть міститися в Плані заходів на 2024-2027 роки, роботу над яким Міністерство розпочне одразу після затвердження Урядом оновленого документу із залученням широкого кола стейкхолдерів.
 
 
За ініціативи Міністерства була розроблена Дорожня карта реалізації реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні до 2027 року, яка має стати дороговказом реформи у найближчі роки. Зокрема, важливим напрямом роботи для нас є посилення фінансової спроможності територіальних громад. Для цього ми працюємо над удосконаленням можливостей моніторингу та менеджменту місцевих податків, можливістю залучати запозичення та проєкти розвитку, реформою ПДФО, яка має наблизити нас до європейських практик.
 
 
Першочерговим пріоритетом законодавчого порядку денного для підтримки реформи децентралізації є законопроєкт №4298, який має забезпечити адміністративний нагляд за законністю рішень органів місцевого самоврядування. Близькі до погодження консенсусної версії законопроєкту та ухвалення його найближчим часом. Для нашої команди пріоритетом є забезпечення відповідності цього закону Європейській хартії місцевого самоврядування та кращим принципам та практикам країн ЄС.
 

Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах FacebookTwitterTelegram

 



ВСІ Новини