Для людей
з порушенням зору

    Новини    17 Січня 2024, 17:17
Версiя для друку


В Україні 865 медичних закладів «первинної ланки» надають послуги з ментального здоров’я

17 Січня 2024, 17:17

Проконсультувати пацієнтів – як дорослих, так і дітей – можуть сімейні лікарі. Це результат проєкту «Інтеграція послуги з охорони психічного здоров’я на первинній ланці медичного обслуговування», що реалізується  в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я  «Ти як?» — за ініціативи першої леді Олени Зеленської. 

З початком повномасштабної війни допомога у сфері ментального здоров’я стала одним із пріоритетів Програми медичних гарантій. Щоб підвищити рівень знань сімейних лікарів, на платформі Академії Національної служби здоров’я був відкритий спеціальний онлайн-курс. Його пройшли та отримали сертифікати вже понад 70 000 осіб. Це лікарі не лише первинної, але й спеціалізованої та амбулаторної меддопомоги, а також інші медпрацівники. 

Курс навчає надавати допомогу пацієнтам із депресією, гострою реакцією на стрес, тривогою та інше. Також лікарів навчають виявляти у пацієнтів проблеми з ментальним здоровʼям та ефективно комунікувати з пацієнтом і його близькими. Такі послуги на всій підконтрольній Україні території надаються безоплатно. Далі за планом МОЗ — налаштування системи перенаправлення до профільних фахівців та створення центрів ментального здоров’я на базі спеціалізованих лікарень із залученням кваліфікованих психологів та психіатрів. 



ВСІ Новини