Для людей
з порушенням зору

    Оголошення    18 Січня 2024, 14:11
Версiя для друку


Процедура бронювання військовозобов’язаних за списками під час дії воєнного стану: до уваги перевізників, які звертаються до Міністерства (оновлено 24 липня 2024 року)

18 Січня 2024, 14:11

(оновлено 24 липня 2024 року)

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України інформує, що  постановою Кабміну № 76  затверджено Порядок бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану і Порядок та критерії визначення підприємств, установ, організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. 

Процедура бронювання військовозобов’язаних за списками під час дії воєнного стану включає наступні етапи:

1. Порядком бронювання визначений механізм бронювання під час дії воєнного стану військовозобов’язаних, які працюють, зокрема, на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

2. Підприємство, установа або організація для визначення його критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період надсилає на електронну адресу Міністерства miu@mtu.gov.ua пакет документів, який розглядається відповідною Комісією. 

3. Звертаємо увагу, що відповідно до вимог постанови № 76 у листі мають бути чітко вказані критерії, яким відповідає підприємство, до нього додаються копії підтверджуючих документів, інформація про подання підприємством в установленому законодавством порядку податкової звітності за останній календарний квартал, а також обов’язково повинна бути зазначена фраза «просимо визначити критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період»).

4. За результатами розгляду документів Комісія рекомендує або відмовляє в рекомендації Міністерству щодо визначення підприємства критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. У разі отримання позитивного висновку Комісії Міністерство готує наказ.

5. Перелік підприємств, визнаних критично важливими, вноситься уповноваженим представником Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури до порталу “Дія”.

6. Керівник підприємства подає списки працівників, яких хоче забронювати, через портал Дія. Відповідна заява підписується кваліфікованим електронним підписом. 

7. Відбувається онлайн-перевірка даних працівника на предмет наявності даних в реєстрі “Оберіг” та офіційного працевлаштування. 

8. У разі позитивного рішення керівник підприємства в особистому кабінеті на порталі Дія отримує відповідне сповіщення. Тоді ж дані про бронювання оновляться в застосунку “Резевр+”. 

9. У разі негативного рішення керівник підприємства  в особистому кабінеті на порталі Дія отримує відповідне сповіщення та причиною цього рішення. 

 

Процедура визначення підприємств, установ, організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період

Для того, щоб підприємство, установа, організація  були визначені критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, вони повинні відповідати щонайменше 2 з 7 зазначених критеріїв:

1) загальна сума сплачених податків, зборів, платежів до державного і місцевих бюджетів, крім митних платежів, та сума сплаченого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування протягом звітного податкового року перевищує еквівалент 1,5 млн. євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом Національного банку за той самий період, що підтверджується довідкою контролюючого органу, в якому на обліку перебуває підприємство;

2) сума надходжень в іноземній валюті, крім кредитів і позик, за звітний податковий рік перевищує еквівалент 32 млн. євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом Національного банку за той самий період, що підтверджується довідкою відповідного обслуговуючого банку;

3) підприємство має стратегічне значення для економіки і безпеки державивідповідно до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 2015 р. № 83;

4) підприємство має важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади.

Так, Критерії визначення підприємств, установ і організацій, які мають важливе значення для національної економіки у галузях транспорту, поштового зв’язку, будівництва та енергоефективності в особливий період, затвердженінаказом Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України від 24 квітня 2023 року № 303 (далі – Критерії).

Для прийняття рішення про визначення підприємств, які мають важливе значення для національної економіки у галузях транспорту, поштового зв’язку, будівництва та енергоефективності в особливий період, необхідно, щоб підприємство відповідало хоча б одному із критеріїв, зазначених у пункті 1 Критеріїв.

5) відсутність заборгованості із сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що підтверджується довідкою про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, або витягом з інформаційної системи органів ДПС щодо статусу розрахунків платника з бюджетом та цільовими фондами, засвідченим керівником підприємства (звертаємо увагу, що строк дії довідки про відсутність заборгованості становить 10 днів з моменту її видачі, тому при подачі документів до Міністерства потрібно слідкувати за тим, чи не закінчився строк дії довідки);

6) розмір середньої заробітної плати застрахованих осіб-працівників на підприємстві за останній календарний квартал становить не менше розміру середньої заробітної плати у регіоні за IV квартал 2021 р. (відповідно до даних Держстату), що підтверджується довідкою, наданою підприємством (розмір середньомісячної заробітної плати по регіонах за IV квартал 2021 р. можна перевірити за посиланням);

7) підприємство є резидентом Дія Сіті.

Шаблон супровідного листа



ВСІ Оголошення