Для людей
з порушенням зору

    Новини    9 Лютого 2024, 15:26
Версiя для друку


Концепт оновлення архітектури планувальних документів: експертне обговорення аналітичної частини

9 Лютого 2024, 15:26
За підсумками першого обговорення Концепту Міністерство, спільно з експертами SURGe Project, опрацювало понад 200 експертних коментарів, окремі аналітичні записки та коментарі від програм та ініціатив партнерів з розвитку: HOVERLA / проєкт USAID в Україні, Програма DOBRE, Швейцарсько-український проєкт DECIDE, ULEAD з Європою / ULEAD with Europe, Антикорупційної ініціативиЄС, а також асоціацій місцевого самоврядування.
 
Головне завдання на цьому етапі – аналіз поточної ситуації в питанні планувальних документів, визначення найбільш критичних питань, які потребують детального обговорення та напрацювання рішень.
 
Ключові фактори оновлення архітектури планувальних документів:
  • Процес євроінтеграції  синхронізація планування з вимогами, практиками та інвестиційними інструментами ЄС, з фокусом на політику згуртованості.
  • Впровадження цифрових інструментів – Геоінформаційна система моніторингу та оцінки регіонального розвитку (ГІС), Реєстр пошкодженого та знищеного майна (РПЗМ), Єдина державна електронна система у сфері будівництва (ЄДЕССБ) та DREAM - Державна цифрова екосистема управління відновленням – які мають полегшити роботу громад у частині планування, управління проєктами та залученні фінансування.
  • Потреба в узгодженні позицій всіх учасників процесу – асоціацій громад, експертного середовища, міжнародних партнерів, громадськості – щодо єдиного бачення оновленої архітектури планувальних документів, враховуючи реалії воєнного часу та потреби у відновленні громад і територій.
«Сьогодні ми визначаємо пріоритетні теми і напрямки в межах до трьох ключових тематик: стратегічного, просторового та бюджетного планування. Для нас важливо забезпечити максимальну інклюзивність процесу на всіх етапах, інтегрувати у загальне бачення змін принципи та практики, на які спирається ЄС, а головне - врахувати побажання та пріоритети територіальних громад. Тобто мета не лише спростити - але зробити планування ефективнішим, прозорішим, орієнтованим на результат», — зазначила заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Азархіна.
 
Частина потрібних регуляторних актів в цій сфері відсутня, частина – ухвалена, але не працює, або ж вони погано узгоджені між собою, відмітила Олена Шуляк, голова Комітету держвлади, місцсамоврядування, регрозвитку та містобудування. «Нову архітектуру ми випишемо на рівні законодавства. Але перед цим ми змушені підняти цілий пласт проблем в цій сфері. Нам належить узгодити різні виміри планування, і зробити це спільними зусиллями. В тому числі, з залученням фахівців ЄС», — підкреслила Олена Шуляк.
 
Заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталія Козловська зазначила важливість побудови чіткого взаємозв'язку стратегічного і просторового планування. «Цей виклик існував і до широкомасштабного вторгнення, але сьогодні є ще більш актуальним. Процес планування має бути зрозумілим як для громад, так і для міжнародних партнерів. Сьогодні 99,9% документів на місцях не пов’язані між собою. Часто документи існують заради документів. Ми маємо докорінно змінити ситуацію», — додала Наталія Козловська.
 
За підсумками обговорення будуть зібрані та опрацьовані експертні пропозиції. Результатом роботи стане узгоджений Концепт оновлення архітектури планувальних документів, на підставі якого буде напрацьовано зміни до законодавства.
 
Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах FacebookTwitterTelegram

 



ВСІ Новини