Для людей
з порушенням зору

    Новини    16 Квітня 2024, 18:03
Версiя для друку


Три українські проєкти здобули нагороди фестивалю «Новий європейський Баухауз»

16 Квітня 2024, 18:03
У 2020 році за ініціативи Європейської Комісії було започатковано Новий Європейський Баухауз. В його основу закладена практична імплементація та розв'язання проблем зміни клімату, сталість, інклюзивність, створення гармонійного та естетичного середовища.
 
У березні 2023 року Президентка Європейської Комісії Урсула Фон Дер Ляйєн анонсувала програму Нового європейського Баухаузу (NEB) для відновлення України.
 
11 українських проєктів цього року були представлені у конкурсі NEB Prize. Чотири – потрапили у номінацію на нагороду. Переможцями стали два проєкти, ще один – посів другу сходинку.
 
Про які проєкти йдеться?
 
У категорії «Пріоритетні місця та люди, які цього потребують найбільше» переможцем стала концепція «Відбудова громади. Україна». В основі проєкту – перетворення малопривабливої інфраструктури невеликої територіальної громади з оновленням нежитлових приміщень, що базується на інклюзивності та естетиці.
 
Номінація «Спеціальне визнання премії за відновлення та відновлення України»
Перше місце в категорії «Відновлення зв’язку з природою» отримав проєкт «Над Джерелом». В основі проєкту відновлення занедбаної природної території для соціальної інтеграції внутрішньо переміщених осіб у місцеву громаду зі збереженням екосистеми та біорізноманіття. м. Львів.
 
Друге місце в категорії «Пріоритетні місця та люди, які цього потребують найбільше» отримав проєкт «Leo States» — найбільший приватний модульний притулок для 200 внутрішньо переміщених осіб, які втратили домівку через війну в Україні. м. Львів.
 
Долучаючись до ініціативи Нового європейського Баухаусу, Україна демонструє прагнення не просто будувати та відновлювати, але й створювати майбутнє поєднуючи сталість, інклюзивність та естетику.
«Принципи, які закладено в Новий європейський Баухауз ми інтегрували в оновлену Державну стратегію регіонального розвитку, де враховано ключові виклики відновлення та євроінтеграційні процеси.
 
Завдяки Ukraine Facility українська регіональна політика має шанс на якісний перезапуск. Ця програма включає саме ті реформи та заходи, які сприятимуть стійкому розвитку економіки України «зеленому курсу», цифровій трансформації та євроінтеграції», – зазначила заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна.
 
У статусі кандидата у члени ЄС наше завдання максимально втілити в Україні принципи політики згуртованості ЄС: інтегрувати українське законодавство до європейських стандартів, підвищити стандарти енергоефективності, посилити норми що регулюють «зелений» курс України та враховують принципи інклюзивності та безбар'єрності.
 
Ми закладаємо принципи NEB до вже існуючих проєктів. Відкритий на фестивалі NEB за ініціативи уряду Литви, та за сприяння Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України литовсько-український проєкт «Школа майбутнього для України».
 
Конкурс оголошено на кращі архітектурні проєкти для відбудови освітніх закладів за принципом «build back better».
 
Запрошуємо архітекторів до створення адаптивних проєктів сучасних, безпечних та енергоефективних освітніх закладів: https://futureschoolforukraine.eu/
 
 
Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах FacebookTwitterTelegram

 



ВСІ Новини